Vesti
Politika

Bez nastavka sednice kosovskog parlamenta

Vanredna sednica kosovske skupštine, zakazana radi potvrđivanja sastava vladinog tima za dijalog sa Beogradom, nije nastavljena u 14 časova, kako je ranije najavljeno. U sali je bio veoma mali broj poslanika, tako da je njen nastavak pomeren za 16 časova.
Bez nastavka sednice kosovskog parlamenta
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beka izjavio je novinarima u kosovskoj skupštini da je pesimista da će vanredna sednica biti nastavljena danas, dodajući da nema informaciju da je vladajuća koalicija uspela da obezbedi prisustvo 61-og poslanika, koliko je potrebno za prostu većinu i kvorum.

Opozicione stranke su najavile da ni danas neće prisustvovati sednici zakazanoj na zahtev vlade.

Čekaju da predsednik skupštine Kadri Veselji po, kako kažu, ustavnoj obavezi zakaže drugu vanrednu sednicu, na kojoj bi se raspravljalo o predlogu rezolucije opozicioonih stranaka, da se Hašimu Tačiju zabrani da u Briselu razgovara o teritorijalnim promenama na Kosovu.

Prva vanredna sednica o vladinom timu za dijalog, počela je juče u kosovskom parlamentu, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Njen nastavak pomeran je tri puta.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023