Vesti
Politika

Bez dogovora o pravosuđu završeni razgovori

U Briselu je završena 20. runda dijaloga Beograda i Prištine, a kosovski premijer Hašim Tači je posle sastanka izjavio da nije postignut dogovor o pravosuđu.
Bez dogovora o pravosuđu završeni razgovori
H. Tači, K. Ešton i I. Dačić (Foto novosti.rs)

"Nismo postigli dogovor", rekao je Tači kratko novinarima po izlasku iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove.

Očekuje se da se novinarima obrati premijer Srbije Ivica Dačić. Glavno sporno pitanje između dve strane u oblasti pravosuđa je pitanje Osnovnog suda u Mitrovici.

Ova runda dijaloga smatra se ključnom za napredak obe strane na putu ka EU, jer visoka predstavnica EU Ketrin Ešton treba da sačini izveštaj o napretku u dijalogu a od toga zavisi kada će početi pristupni pregovori između EU i Srbije i kakav će biti pregovarački okvir Unije.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021