Vesti
Politika

’’Berlinski proces put za integraciju Zapadnog Balkana’’

Berlinski proces je okvir i put za integraciju šest zemalja Zapadnog Balkana u EU, rekao je nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani premijer Kosova Aljbin Kurti. On je takođe negirao spremnost vlade, na čijem je čelu, da otvori arhive OVK. 
 • 14.09.2021
 • 17:19 h
 • Politika
 • RTK2, Kim, Reporteri, Kosovo online
 • komentara:
 • pregleda: 131
’’Berlinski proces put za integraciju Zapadnog Balkana’’
Aljbin Kurti (Foto Kosova Press)

Kurti je naveo da je "Berlinski proces dovoljno širok i dubok da nema drugih alternativa".

„U razgovorima koje sam vodio, naglasio sam da ne bi trebalo biti evropskih fondova bez evropskih vrednosti. Vladavina prava koja deluje protiv korupcije i oligarha, demokratizacija koja omogućava slobodne i nezavisne medije, suočavanje s prošlošću, i reciprocitet manjinskih prava neohodni su elementi za trajni mir i dugoročnu stabilnost”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je govorio i o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

„Što se tiče odnosa između Kosova i Srbije, sa naše tačke gledišta, to su dve zemlje koje vode dijalog o statusu odnosa u budućnosti. Kosovo se ne može vratiti u 2008. godinu kada je proglasilo nezavisnost", zaključio je Kurti u svom izlaganju nakon sastanka.

On je na Tviter nalogu napisao i da je na zajedničkom ručku sa premijerima naglasio institucionalnu stabilnost, ekonomski i demokratski napredak Kosova.

 

 

Sastanku sa odlazećom kancelarkom Nemačke u Tirani prisustvovali su još i: albanski premijer Edi Rama, premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

"Nikada nisam rekao da se otvore arhive OVK"

Kosovski premijer Aljbin Kurti negirao je spremnost vlade na čijem je čelu, da otvori arhive OVK, kako je sam ranije nagovestio, piše Reporteri.

Kurti je u Tirani na pitanje novinara naveo da nikada nije doneta odluka o otvaranju arhiva.

„Ko je rekao da se arhive OVK otvore? Nađite tu moju izjavu. Nisam rekao. Ne postoji više nadzirana država od Kosova. Nekada smo imali Unmik, pa Euleks, pa i danas imamo Kfor. Mesto gde treba otvoriti arhive je Srbija", rekao je Kurti.

Ovaj medij podseća da je Kurti juče izjavio da je je podržao ideju o otvaranju arhive OVK, kao i to da bi otvaranje arhive pomoglo u pronalaženju nestalih.

"Imamo arhive naše države o OVK i vrlo smo transparentni, ali moramo razjasniti sudbinu nestalih. Za to moramo otvoriti arhive u Beogradu jer ubistva i prikrivanje masakra, a zatim i ekshumacije nisu izvršili srpski građani, već država Srbija na organizovan način, i to se nalazi u srpskim arhivama", rekao je Kurti.

On je tada naglasio da i Kosovo nema šta da krije, jer prema njegovim rečima, od kraja rata, ono je pod međunarodnom upravom.

"Transparentnije i otvorenije zemlje od Kosova nema, a ono što treba otvoriti je Srbija, jer u četiri rata koja je Srbija genocid je izvršila u Bosni i na Kosovu, istina se mora razjasniti, kako bi se znali počinioci", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
 • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

 • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
 • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
 • 22.09.2021
Rada Trajković: Kurti je sada u poziciji iz koje nema nazad
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da se kosovski premijer Aljbin Kurti nalazi u poziciji iz koje nema nazad, kao i da je odluka o reciprocitetu bila sa velikim rizikom.
 • 22.09.2021
Domovi zdravlja po Rezoluciji 1244
Vlada Srbije je danas na sednici donela odluku o osnivanju domova zdravlja u Zubinom Potoku i Zvečanu.
 • 21.09.2021