Vesti
Politika

’’Berlinski proces put za integraciju Zapadnog Balkana’’

Berlinski proces je okvir i put za integraciju šest zemalja Zapadnog Balkana u EU, rekao je nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani premijer Kosova Aljbin Kurti. On je takođe negirao spremnost vlade, na čijem je čelu, da otvori arhive OVK. 
 • 14.09.2021
 • 17:19 h
 • Politika
 • RTK2, Kim, Reporteri, Kosovo online
 • komentara:
 • pregleda: 232
’’Berlinski proces put za integraciju Zapadnog Balkana’’
Aljbin Kurti (Foto Kosova Press)

Kurti je naveo da je "Berlinski proces dovoljno širok i dubok da nema drugih alternativa".

„U razgovorima koje sam vodio, naglasio sam da ne bi trebalo biti evropskih fondova bez evropskih vrednosti. Vladavina prava koja deluje protiv korupcije i oligarha, demokratizacija koja omogućava slobodne i nezavisne medije, suočavanje s prošlošću, i reciprocitet manjinskih prava neohodni su elementi za trajni mir i dugoročnu stabilnost”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je govorio i o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

„Što se tiče odnosa između Kosova i Srbije, sa naše tačke gledišta, to su dve zemlje koje vode dijalog o statusu odnosa u budućnosti. Kosovo se ne može vratiti u 2008. godinu kada je proglasilo nezavisnost", zaključio je Kurti u svom izlaganju nakon sastanka.

On je na Tviter nalogu napisao i da je na zajedničkom ručku sa premijerima naglasio institucionalnu stabilnost, ekonomski i demokratski napredak Kosova.

 

 

Sastanku sa odlazećom kancelarkom Nemačke u Tirani prisustvovali su još i: albanski premijer Edi Rama, premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

"Nikada nisam rekao da se otvore arhive OVK"

Kosovski premijer Aljbin Kurti negirao je spremnost vlade na čijem je čelu, da otvori arhive OVK, kako je sam ranije nagovestio, piše Reporteri.

Kurti je u Tirani na pitanje novinara naveo da nikada nije doneta odluka o otvaranju arhiva.

„Ko je rekao da se arhive OVK otvore? Nađite tu moju izjavu. Nisam rekao. Ne postoji više nadzirana država od Kosova. Nekada smo imali Unmik, pa Euleks, pa i danas imamo Kfor. Mesto gde treba otvoriti arhive je Srbija", rekao je Kurti.

Ovaj medij podseća da je Kurti juče izjavio da je je podržao ideju o otvaranju arhive OVK, kao i to da bi otvaranje arhive pomoglo u pronalaženju nestalih.

"Imamo arhive naše države o OVK i vrlo smo transparentni, ali moramo razjasniti sudbinu nestalih. Za to moramo otvoriti arhive u Beogradu jer ubistva i prikrivanje masakra, a zatim i ekshumacije nisu izvršili srpski građani, već država Srbija na organizovan način, i to se nalazi u srpskim arhivama", rekao je Kurti.

On je tada naglasio da i Kosovo nema šta da krije, jer prema njegovim rečima, od kraja rata, ono je pod međunarodnom upravom.

"Transparentnije i otvorenije zemlje od Kosova nema, a ono što treba otvoriti je Srbija, jer u četiri rata koja je Srbija genocid je izvršila u Bosni i na Kosovu, istina se mora razjasniti, kako bi se znali počinioci", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
 • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
 • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

 • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
 • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
 • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

 • 03.12.2021