Vesti
Politika

’’Berlinski proces put za integraciju Zapadnog Balkana’’

Berlinski proces je okvir i put za integraciju šest zemalja Zapadnog Balkana u EU, rekao je nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani premijer Kosova Aljbin Kurti. On je takođe negirao spremnost vlade, na čijem je čelu, da otvori arhive OVK. 
 • 14.09.2021
 • 17:19 h
 • Politika
 • izvor: RTK2, Kim, Reporteri, Kosovo online
 • komentara:
 • pregleda: 376
’’Berlinski proces put za integraciju Zapadnog Balkana’’
Aljbin Kurti (Foto Kosova Press)

Kurti je naveo da je "Berlinski proces dovoljno širok i dubok da nema drugih alternativa".

„U razgovorima koje sam vodio, naglasio sam da ne bi trebalo biti evropskih fondova bez evropskih vrednosti. Vladavina prava koja deluje protiv korupcije i oligarha, demokratizacija koja omogućava slobodne i nezavisne medije, suočavanje s prošlošću, i reciprocitet manjinskih prava neohodni su elementi za trajni mir i dugoročnu stabilnost”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je govorio i o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

„Što se tiče odnosa između Kosova i Srbije, sa naše tačke gledišta, to su dve zemlje koje vode dijalog o statusu odnosa u budućnosti. Kosovo se ne može vratiti u 2008. godinu kada je proglasilo nezavisnost", zaključio je Kurti u svom izlaganju nakon sastanka.

On je na Tviter nalogu napisao i da je na zajedničkom ručku sa premijerima naglasio institucionalnu stabilnost, ekonomski i demokratski napredak Kosova.

 

 

Sastanku sa odlazećom kancelarkom Nemačke u Tirani prisustvovali su još i: albanski premijer Edi Rama, premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i premijeri Severne Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

"Nikada nisam rekao da se otvore arhive OVK"

Kosovski premijer Aljbin Kurti negirao je spremnost vlade na čijem je čelu, da otvori arhive OVK, kako je sam ranije nagovestio, piše Reporteri.

Kurti je u Tirani na pitanje novinara naveo da nikada nije doneta odluka o otvaranju arhiva.

„Ko je rekao da se arhive OVK otvore? Nađite tu moju izjavu. Nisam rekao. Ne postoji više nadzirana država od Kosova. Nekada smo imali Unmik, pa Euleks, pa i danas imamo Kfor. Mesto gde treba otvoriti arhive je Srbija", rekao je Kurti.

Ovaj medij podseća da je Kurti juče izjavio da je je podržao ideju o otvaranju arhive OVK, kao i to da bi otvaranje arhive pomoglo u pronalaženju nestalih.

"Imamo arhive naše države o OVK i vrlo smo transparentni, ali moramo razjasniti sudbinu nestalih. Za to moramo otvoriti arhive u Beogradu jer ubistva i prikrivanje masakra, a zatim i ekshumacije nisu izvršili srpski građani, već država Srbija na organizovan način, i to se nalazi u srpskim arhivama", rekao je Kurti.

On je tada naglasio da i Kosovo nema šta da krije, jer prema njegovim rečima, od kraja rata, ono je pod međunarodnom upravom.

"Transparentnije i otvorenije zemlje od Kosova nema, a ono što treba otvoriti je Srbija, jer u četiri rata koja je Srbija genocid je izvršila u Bosni i na Kosovu, istina se mora razjasniti, kako bi se znali počinioci", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Koalicija NADA zatražila je zabranu festivala "Mirdita, dobar dan", jer ga smatra štetnim po interese Srbije zbog, kako tvrde, promocije secesije Kosova i Metohije.
 • 24.05.2022
Retgen: Brz prijem Ukrajine i Zapadnog Balkana u EU
Nemačka vlada je odbacila zahtev Ukrajine za brzi prijem u Evropsku uniju, navodeći da u pristupnom procesu nema prečica. Stručnjak za spoljnu politiku i bivši visoki funckioner Norbert Retgen se ne slaže, zbog ruskog napada na Ukrajinu.
 • 23.05.2022
Bisljimi: Blizu postizanja sporazuma o energetici na severu Kosova
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetici na severu, dok je za nepostizanje dogovora o registarskim tablicama okrivio zvanični Beograd.
 • 23.05.2022
Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

 • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
 • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
 • 23.05.2022