"Berlin i Pariz pokušavaju da ponovo pokrenu dijalog o Kosovu"

Nemačka i Francuska pokušavaju da ponovo pokrenu dijalog Beograda i Prištine i tom pitanju će se vratiti posle kosovskih izbora 6. oktobra, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel posle susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa sastanka (Foto Tanjug)

Do sada nije moglo biti nastavka razgovora jer su kosovske takse predstavljale prepreku i tešku okolnost, istakla je Merkel.

Ona je rekla da ne postoje rokovi u kojima se pregovori o Kosovu, kao i o pristupanju Srbije Evropskoj uniji moraju završiti, ali što pre to je bolje, ali da ne treba licitirati sa datumima.

"Za pristupanje EU potrebno je rešiti određene stvari vezane za Kosovo", naglasila je Merkel.

Ona je dodala da ne može reći kada je planirano da Srbija uđe u EU, da ne zna kada će to da se desi.

"Na kraju - to nije važno, važno je koliko je Srbija napredovala u svom razvoju", istakla je kancelarka Merkel.

Brnabić: Potrebno istorijsko pomirenje

Pitanje Kosova je jedina tačka neslaganja ili nerazumevanja između Srbije i Nemačke, ali je najvažnije da razgovaramo, da čujemo mišljenje Nemačke, predstavimo i svoju poziciju, da približimo stavove i pokušamo da dođemo do dugoročnog, održivog rešenja za odnose Beograda i Prištine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Bez istorijskog pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan, a ona nam je potrebna", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Brnabić je poručila da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije, ističući da je za Beograd Unija mirovni projekat.

Balkan ima svoje kompleksnosti i specifičnosti, a dugoročan mir i stabilnost na Balkanu doći će tek kada ceo region postane deo EU, naglasila je ona.

Mislim da je Balkan važan i za samu EU i zahvaljujem Nemačkoj na političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na evropskom putu, rekla je Brnabić.

Znamo šta nam je činiti da ubrzamo reforme, naglasila je Brnabić, a poseban fokus je na vladavini prava, ustavnim reformama i razgovarali smo gde smo stali i šta moramo dalje.

Ostale vesti

  • Sporazum: Žurba između redova

    Sporazum: Žurba između redova

    „Poseta Ričarda Grenela bila je očekivana, zato što su SAD najavljivale da odmah nakon prvih izbornih rezultata očekuju obnovu dijaloga“, navela je novinarka Violeta Oroši u novom „Sporazumu“. Njen kolega Darko Dimitrijević smatra da “imenovanje Grenela  i sve što se dešavalo pokazuje žurbu američke administracije da se pronađe rešenje za Kosovo“.

  • "Nastaviti istim tempom da bi se pobeda u Interpolu održala"

    Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže za RTS, povodom povlačenja kandidature Prištine za članstvo u Interpolu, da se mora nastaviti istim tempom kako bi se pobeda održala i da kosovska delegacija ni sledeće godine ne uspe u svojoj nameri.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane