Vesti
Politika

"Berlin i Pariz pokušavaju da ponovo pokrenu dijalog o Kosovu"

Nemačka i Francuska pokušavaju da ponovo pokrenu dijalog Beograda i Prištine i tom pitanju će se vratiti posle kosovskih izbora 6. oktobra, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel posle susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.
Sa sastanka (Foto Tanjug)

Do sada nije moglo biti nastavka razgovora jer su kosovske takse predstavljale prepreku i tešku okolnost, istakla je Merkel.

Ona je rekla da ne postoje rokovi u kojima se pregovori o Kosovu, kao i o pristupanju Srbije Evropskoj uniji moraju završiti, ali što pre to je bolje, ali da ne treba licitirati sa datumima.

"Za pristupanje EU potrebno je rešiti određene stvari vezane za Kosovo", naglasila je Merkel.

Ona je dodala da ne može reći kada je planirano da Srbija uđe u EU, da ne zna kada će to da se desi.

"Na kraju - to nije važno, važno je koliko je Srbija napredovala u svom razvoju", istakla je kancelarka Merkel.

Brnabić: Potrebno istorijsko pomirenje

Pitanje Kosova je jedina tačka neslaganja ili nerazumevanja između Srbije i Nemačke, ali je najvažnije da razgovaramo, da čujemo mišljenje Nemačke, predstavimo i svoju poziciju, da približimo stavove i pokušamo da dođemo do dugoročnog, održivog rešenja za odnose Beograda i Prištine, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Bez istorijskog pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan, a ona nam je potrebna", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Brnabić je poručila da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije, ističući da je za Beograd Unija mirovni projekat.

Balkan ima svoje kompleksnosti i specifičnosti, a dugoročan mir i stabilnost na Balkanu doći će tek kada ceo region postane deo EU, naglasila je ona.

Mislim da je Balkan važan i za samu EU i zahvaljujem Nemačkoj na političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na evropskom putu, rekla je Brnabić.

Znamo šta nam je činiti da ubrzamo reforme, naglasila je Brnabić, a poseban fokus je na vladavini prava, ustavnim reformama i razgovarali smo gde smo stali i šta moramo dalje.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020