Vesti
Politika

Beriša: Rama i Vučić nastoje da unište nezavisnost Kosova

Bivši albanski premijer Salji Beriša izjavio je da će inicijativa "Otvoreni Balkan" i svi njeni sporazumi biti otkazani kada Demokratska partija bude na vlasti.
Beriša: Rama i Vučić nastoje da unište nezavisnost Kosova
Salji Beriša na protestu u Tirani (Foto Kosova Press)

Lider Demokratske partije u Albaniji Salji Beriša je tokom govora na protestu organizovanom protiv inicijative "Otvoreni Balkan" u Tirani rekao da je taj projekat "neprihvatljiv i opasan" i da je "u suprotnosti sa Berlinskim procesom za integraciju zemalja regiona u veliku evropsku porodicu".

"Ovim protestom se zalažemo za vitalne interese albanskog naroda. Okupili smo se danas ovde da protestujemo protiv projekta trilateralnog saveza Beograd-Tirana-Skoplje, odnosno Vučićeve trojke i njegovih vazala Rame i Zaeva. Pre svega, moramo da garantujemo Albancima i našim prijateljima, da ovo nije protest protiv regionalne saradnje, sasvim suprotno. Mi smo bili i ostali posvećeni plodnoj regionalnoj saradnji, regionalnim i evro-atlantskim integracijama. Ovo je protest protiv projekta koji ide na štetu svih balkanskih naroda, osim Beograda, protiv projekta koji su Bosna, Crna Gora i Kosovo kategorički odbacili, Hrvatska ga je proglasila pretećim, projekat koji nema za cilj ništa osim uspostavljanja srpske hegemonije... Mi smo protiv toga, jer se kosi sa našim nacionalnim interesom“, rekao je Beriša.

On je kritikovao Ramu, Vučića i Zaeva zbog pisma upućenog Berlinu u kojem se govori o "Otvorenom Balkanu" kao inicijativi u kojoj se ne pominju nezavisne države.

"Danas protestujemo kao Albanci na ovom trgu jer je mini ’Otvoreni Balkan’ otvoreni projekat kojim su Vučić i Edi Rama opkolili Kosovo i nastoje da unište njegovu nezavisnost. Danas ovde protestujemo svi, građani Makedonije, Crne Gore, Bosne, Kosova i same Srbije, koji u đavolskom projektu ’Otvorenog Balkana’ vide avanturistički pokušaj zamene Berlinske inicijative. Pročitajte njihovo današnje pismo koju su ovi avanturisti uputili Berlinu, nigde se ne govori o nezavisnim, ravnopravnim državama, i ne govori se o suverenim narodima, već o ljudima u starojugoslovenskom konceptu. Pročitajte njihovo pismo, ni reči o kršenju demokratskih standarda u ovim zemljama kao glavnom razlogu što region i dalje čeka na EU", dodao je on.

Prema Berišinim rečima, inicijativa "Otvoreni Balkan" će uticati na širenje ruskog uticaja u regionu preko Srbije, koju je nazvao malom Rusijom.

"Aleksandar Vučić je došao ovde kao lider ’Otvorenog Balkana’, kao lider trilateralne alijanse Beograd, Skoplje Tirana, kao takav, gospodine, nikada nećete biti dočekani u Tirani. Ne i ne, jer vaš gospodar je Moskva i iza vaše inicijative stoji ideja srpstva, a iza vaše inicijative je pokušaj da se ovo područje pretvori u zoni Putinovog uticaja. Danas je Vučićeva Srbija postala još više mala Rusija od Miloševićeve. U stvari, mala Rusija je pretnja miru i stabilnosti Balkana i Evrope. Želim danas da kažem da će ’Otvoreni Balkan’ biti odbačen svim sporazumima kada DP dođe na vlast“, naveo je biv[i premijer Albanije.

On je, u međuvremenu, optužio Vučića, Ramu i Zaeva da pokušavaju da predstave otvoreni Balkan kao politiku koju podržavaju SAD, rekavši da je to prevara, jer SAD podržavaju saradnju između ravnopravnih zemalja.

Salji Beriša je upozorio da će slični protesti, po potrebi, biti održavani i ubuduće.Ostale vesti

Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022
Borelj se nada sastanku Vučića i Kurtija
Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroviteljstvom EU.
  • 17.05.2022
Kosovska vlada uvela nove sankcije Rusiji, ali i Belorusiji
Kosovska vlada na današnjoj sednici usvojila je novi set sankcija protiv Rusije, što je ujedno drugi set od početka rata u Ukrajini.
  • 16.05.2022