Vesti
Politika

Beriša: Promet robe iz Srbije i BiH pao za više od 99 odsto

Gotovo potpuno je blokiran promet roba iz Srbije i BiH na Kosovo posle uvođenja dodatnih taksi od 100 odsto, izjavio je generalni direktor kosovske carine Bahri Beriša.
Beriša: Promet robe iz Srbije i BiH pao za više od 99 odsto
Ilustracija (Foto Kim)

Priština je odluku o povećanju od 100 odsto taksi za robu iz centralne Srbije i BiH donela 21. novembra prošle godine, a uoči Nove godine ta mera je proširena i na robu stranih firmi koje proizvode u Srbiji.

Beriša kaže da je u tom periodu promet iznosio ukupno 60 miliona evra iz obe zemlje, a da je sada svega nekoliko stotina hiljada, prenela je Gazeta ekspres.

Prema njegovim rečima, efekat uvedenih mera za Prištinu je povećanje lokalnih proizvodnje.

Beriša kaže da je na kosovskom tržištu bilo najviše robe iz Srbije, zatim iz Nemačke, Turske, Italije, Kine i, na kraju, Albanije.

Napominje da je period od mesec dana bio kratak da bi se sklopili novi ugovori za dobavljanje roba koje bi na kosovskom tržištu zamenile robu iz Srbije i BiH.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020