Vesti
Politika

Beriša: Drama francuskog suda

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova i bivši komandant OVK Rustem Beriša kaže da očekuje da se Haradinaj vrati na Kosovo, a odugovlačenje suda u Kolmaru naziva dramom. 
Beriša: Drama francuskog suda
Rustem Beriša (Foto BIRN)

Beriša kaže da nema razloga da se Haradinaj izruči Srbiji. On je naveo da je Francuska, u kojoj je Haradinaj uhapšen, bombardovala Srbiju i među prvim zemljama priznala Kosovo.

„Ja mislim da će se Haradinaj vratiti na Kosovo jer ovo što se sada radi je jedna drama koja bi trebalo da se završi i da ima kraj. Nema razloga da se on izruči ali ovo odugovlačenje je nezamislivo“, kaže Beriša za RTV Kim.

Hapšenje i proces pred sudom u Kolmaru za poslanika Alijanse je nepravda, jer je, dodaje, Haradinaj već dva puta do sada dokazao da je nevin.

„Ovo što se sada radi, je da Srbija zloupotrebljava Interpol i Evropol“, istakao je Beriša.

Kaže i da sve to nije u skladu sa budućnošću u kojoj treba da se grade dobri odnosi sa Srbima na Kosovu i u Srbiji.

„Trebalo bi svi da daju doprinos da se to što pre okonča i da se reši jer Ramuš treba da se vrati na Kosovo zato što je on lider koji je za velike odluke. U interesu svih građana na Kosovu je da se on što pre vrati na političku scenu“, zaključio je Beriša.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020