Vesti
Politika

Beriša: Drama francuskog suda

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova i bivši komandant OVK Rustem Beriša kaže da očekuje da se Haradinaj vrati na Kosovo, a odugovlačenje suda u Kolmaru naziva dramom. 
Beriša: Drama francuskog suda
Rustem Beriša (Foto BIRN)

Beriša kaže da nema razloga da se Haradinaj izruči Srbiji. On je naveo da je Francuska, u kojoj je Haradinaj uhapšen, bombardovala Srbiju i među prvim zemljama priznala Kosovo.

„Ja mislim da će se Haradinaj vratiti na Kosovo jer ovo što se sada radi je jedna drama koja bi trebalo da se završi i da ima kraj. Nema razloga da se on izruči ali ovo odugovlačenje je nezamislivo“, kaže Beriša za RTV Kim.

Hapšenje i proces pred sudom u Kolmaru za poslanika Alijanse je nepravda, jer je, dodaje, Haradinaj već dva puta do sada dokazao da je nevin.

„Ovo što se sada radi, je da Srbija zloupotrebljava Interpol i Evropol“, istakao je Beriša.

Kaže i da sve to nije u skladu sa budućnošću u kojoj treba da se grade dobri odnosi sa Srbima na Kosovu i u Srbiji.

„Trebalo bi svi da daju doprinos da se to što pre okonča i da se reši jer Ramuš treba da se vrati na Kosovo zato što je on lider koji je za velike odluke. U interesu svih građana na Kosovu je da se on što pre vrati na političku scenu“, zaključio je Beriša.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020