Vesti
Politika

Beriša: 18 Srba napustilo KBS od januara

Usled pritiska Beograda, Srbi i dalje napuštaju Kosovske bezbednosne snage, tvrdi kosovski ministar odbrane, Rustem Beriša i najavljuje nove regrutacije u ovu strukturu u intervjuu za Ekonomia Online.
Beriša: 18 Srba napustilo KBS od januara
Pripadnici KBS-a (Foto Predsedništvo Kosova)

Trenutno KBS broji 54 pripadnika srpske zajednice, ali prema Berišinim najavama ovaj broj bi mogao da se poveća jer KBS planira da regrutuje dodatne pripadnike.

Kako navodi, zbog raznih vidova pritisaka, u koje spadaju i zadržavanje na prelazima i bacanje bombi na privatnu imovinu pripadnika KBS iz srpske zajednice, od 1. januara ove godine, KBS je napustilo još 18 Srba.

„Prema informacijama koje imam, do sada je oko 70 njih napustilo KBS. Ranije je broj zahteva za priključivanje bio veći pre nove odluke, i sada sa poslednjim regrutovanjem pitanje zajednica se ponovo poboljšalo. Mali problem su zakonska ograničenja, odnosno kriterijum starosti 18-23 godine koji je stupio na snagu sa novim zakonima. Interesovanje je bilo mnogo veće pre promene mandata. Tada je bilo oko 200 njih koji su bili zainteresovani da budu deo KBS, ali kriterijum godina i standard se odnosi na sve i nismo imali zakonskog osnova da menjamo ovaj kriterijum“, rekao je Beriša Ekonomiji Online i dodao da oko 7% pripadnika KBS dolaze iz nevećinskih zajednica.

Decembra prošle godine, Skupština Kosova je usvojila paket od tri zakona, kojim je, kako je vlada tvrdila, otpočeo desetogodišnji proces transformacije KBS u „Vojsku Kosova“. Dva zakona odnosila su se na pravila službe KBS i njihov mandat, a jedan zakon je transformisao kosovsko Ministarstvo KBS u Ministarstvo odbrane.

Beriša najavljuje i novu regrutaciju za narednu godinu.

„Nismo otpočeli još sa novim ciklusom regrutacija, očekujemo da će on početi u januaru. Poslednji ciklus regrutacije imao je za cilj da dostignemo 2500 aktivnih regruta. Kako je predviđeno planom transformacije, sledeće godine počinjemo novu regrutaciju kako bismo povećali broj na preko 2500 aktivnih regruta. Interesovanje je veliko i ako uporedimo sa drugim državama, mi smo puno ispred po interesovanju da neko aplicira da bude deo strukture. Na to se gleda kao na jedan izvanredan izazov, dok je kod nas interesovanje mnogo veće i moral i volja da se bude deo uniforme su izvanredno veliki“, tvrdi Beriša.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020