Vesti
Politika

Beriša: 18 Srba napustilo KBS od januara

Usled pritiska Beograda, Srbi i dalje napuštaju Kosovske bezbednosne snage, tvrdi kosovski ministar odbrane, Rustem Beriša i najavljuje nove regrutacije u ovu strukturu u intervjuu za Ekonomia Online.
Beriša: 18 Srba napustilo KBS od januara
Pripadnici KBS-a (Foto Predsedništvo Kosova)

Trenutno KBS broji 54 pripadnika srpske zajednice, ali prema Berišinim najavama ovaj broj bi mogao da se poveća jer KBS planira da regrutuje dodatne pripadnike.

Kako navodi, zbog raznih vidova pritisaka, u koje spadaju i zadržavanje na prelazima i bacanje bombi na privatnu imovinu pripadnika KBS iz srpske zajednice, od 1. januara ove godine, KBS je napustilo još 18 Srba.

„Prema informacijama koje imam, do sada je oko 70 njih napustilo KBS. Ranije je broj zahteva za priključivanje bio veći pre nove odluke, i sada sa poslednjim regrutovanjem pitanje zajednica se ponovo poboljšalo. Mali problem su zakonska ograničenja, odnosno kriterijum starosti 18-23 godine koji je stupio na snagu sa novim zakonima. Interesovanje je bilo mnogo veće pre promene mandata. Tada je bilo oko 200 njih koji su bili zainteresovani da budu deo KBS, ali kriterijum godina i standard se odnosi na sve i nismo imali zakonskog osnova da menjamo ovaj kriterijum“, rekao je Beriša Ekonomiji Online i dodao da oko 7% pripadnika KBS dolaze iz nevećinskih zajednica.

Decembra prošle godine, Skupština Kosova je usvojila paket od tri zakona, kojim je, kako je vlada tvrdila, otpočeo desetogodišnji proces transformacije KBS u „Vojsku Kosova“. Dva zakona odnosila su se na pravila službe KBS i njihov mandat, a jedan zakon je transformisao kosovsko Ministarstvo KBS u Ministarstvo odbrane.

Beriša najavljuje i novu regrutaciju za narednu godinu.

„Nismo otpočeli još sa novim ciklusom regrutacija, očekujemo da će on početi u januaru. Poslednji ciklus regrutacije imao je za cilj da dostignemo 2500 aktivnih regruta. Kako je predviđeno planom transformacije, sledeće godine počinjemo novu regrutaciju kako bismo povećali broj na preko 2500 aktivnih regruta. Interesovanje je veliko i ako uporedimo sa drugim državama, mi smo puno ispred po interesovanju da neko aplicira da bude deo strukture. Na to se gleda kao na jedan izvanredan izazov, dok je kod nas interesovanje mnogo veće i moral i volja da se bude deo uniforme su izvanredno veliki“, tvrdi Beriša.Ostale vesti

Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
  • 14.07.2020
Završen drugi dan ispitivanja Tačija, nastavak u sredu
Posle šest sati okončan je drugi dan saslušavanja predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.
  • 14.07.2020
Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020