Vesti
Politika

Berbokova stiže na Balkan i u Moldaviju da razgovara o ukrajinskom ratu

Šefica nemačke diplomatija Analena Berbok će ove posetiti region Zapadnog Balkana i Moldaviju da bi sa domaćinima razgovarala o napadu Rusije na Ukrajinu, saopštila je neimenovana predstavnica ministarstva spoljnih poslova u Berlinu.
Berbokova stiže na Balkan i u Moldaviju da razgovara o ukrajinskom ratu
Analena Berbok (Foto Markus Schreiber/POOL AP/dpa)

Ona će u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji u četvrtak i petak razgovarati o regionalnim i unutrašnjim tenzijama zbog rata. Na dnevnom redu biće i njihovi napori da se priključe Evropskoj uniji.

Posetu Balkanu Berbokova počinje u Sarajevu, a odatle će doći na Kosovo, gde će se sastati sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, kao i sa čelnicima KFOR-a.

Tokom posete Kosovu, Berbokova će u petak otvoriti vetropark Bajgora koji je osnovan uz podršku Nemačke i predstavlja najveću stranu pojedinačnu investiciju na Kosovu.

Ona će iz Prištine u petak otputovati za Beograd. Ovo je prvi put da nemačka ministarka spoljnih poslova dolazi u zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu.

Početkom marta Berbokova je imenovala bivšeg poslanika Zelenih Manuela Zaracina za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

U Moldaviju, koja se graniči sa Ukrajinom, putuje u subotu. Tamo će centralna tačka razgovora biti izbeglice i njihovo zbrinjavanje. Uz to, tema je i sukob oko Transdnjestra koji traje od devedesetih godina prošlog veka.

Proruski separatisti su taj region ratom odvojili od Moldavije i proglasili nezavisnot, a Rusija za sada nije priznala tu regiju.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022