Vesti
Politika

Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Foto Sven Hoppe/dpa)

"To je put kojim moraju ići zajedno kako bi zadržali evropsku perspektivu", rekla je Berbok novinarima.

Ona je navela da će na današnjem sastanku podrška Zapadnom Balkanu biti velika tema. Istakla je da je poznato da je posebno Zapadni Balkan bio i ostao izložen pritisku i uticaju Rusije.

"Zbog toga je važno da ne nastavimo samo sa pružanjem podrške već i da ispunimo obećanje koje smo dali Zapadnom Balkanu da ćemo ga uvesti u EU, po različitoj brzini, na osnovu napretka", rekla je ona.

Berbok je, kako prenosi Tanjug, podvukla da je ključno da se pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom počnu na početku leta, a da će na današnjem sastanku biti izvršena priprema.

"To je posebno važno u ovo doba jer se radi o ključnom bezbednosnom i geopolitičkom pitanju", naglasila je ona.

Berbok je istakla da za zemlje regiona to znači da moraju da primene evropske politike, to jest pruže podršku i primene sankcije, što već većina radi.

Podsetila je da je glavna tema skupa, međutim, Ukrajina, i da se radi na pripremi šestog paketa sankcija. S tim u vezi je poručila da sve zemlje treba da idu zajedno putem izlaska iz ruske nafte.

Ukazala je da Nemačka zna da to nije lako, ali da se tim putem mora ići.

"Ukrajina brani evropske vrednosti i smatra važnim da se razgovara i u vezi evropske perspektive", dodala je ona.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022