Vesti
Politika

Berbok: Stabilnost Zapadnog Balkana glavni strateški prioritet Nemačke

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je povodom imenovanja Manuela Saracina za specijalnog nemačkog predstavnika za zemlje Zapadnog Balkana da je stabilnost i evropska perspektiva tog regiona glavni strateški prioritet Berlina, posebno u trenutnoj situaciji.
Berbok: Stabilnost Zapadnog Balkana glavni strateški prioritet Nemačke
Analena Berbok (Foto Bernd von Jutrczenka/dpa)

„Savezna vlada je kreirala funkciju specijalnog predstavnika kako bismo radili zajedno sa Zapadnim Balkanom, na veoma usmeren način, na unapređenju njihovih razvojnih izgleda i kako bismo ih podržali najbolje što možemo u reformskim procesima“, navela je Berbok.

Berbok je kazala da će Saracin „blisko sarađivati“ sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom.

„Posebno sam zadovoljna jer veoma poštujem Manuela Saracina i dobro znam da on sa velikom posvećenošću promoviše interese Zapadnog Balkana. Snažan, stabilan i miran region Zapadnog Balkana u Jugoistočnoj Evropi imaće ključni uticaj na budućnost EU“, navela je šefica nemačke diplomatije.

Vlada Nemačke je 18. februara imenovala Saracina, poslanika stranke Zelenih u Bundestagu od 2008. do 2021. godine, za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Ta pozicija nije postojala u ranijim nemačkim vladama.

Saracin je ranije u nekoliko navrata govorio o stanju u Bosni i Hercegovini, a u maju prošle godine je ukazao na važnost koordinirane nemačko-francuske politike za Zapadni Balkan, navodeći da se odlučno protivi promeni granica u regionu.Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022