Vesti
Politika

Berbok sa Bedri Hamzom i Milanom Radojevićem na glavnom mitrovičkom mostu

Kao što je juče u Sarajevu zajedno prošetala sa gradonačelnicima Sarajeva, Mostara i Banjaluke, rano jutros nemačka ministarka spoljnih poslova na glavnom ibarskom mostu sastala se sa Bedri Hamzom i Milanom Radojevićem – gradonačelnicima Mitrovice.
Berbok sa Bedri Hamzom i Milanom Radojevićem na glavnom mitrovičkom mostu
Berbok sa Radojevićem i Hamzom

„Ibarski most u centru grada spaja severni sa južnim delom grada. U prošlosti je bilo ovde nemira i incidenata. Danas se most može preći pešice“, nemačko ministarstvo spoljnih poslova je na svojoj Instagram stranici postavilo poruku uz Berbok koja dolazi na Sever Kosova, u Bajgoru, prolazi Južnom Mitrovicom, pa ovim mostom.

Potrebno je da se naporno radi kako bi se primenili standardi, ne za međunarodnu zajednicu, već za same građane Mitrovice i glavni most „bio drugačiji“, rekao je Bedri Hamza dočekujući sa Radojevićem Berbok.

Dodajući da u blizini postoje još dva mosta, naglasio je da se nada da će u budućnosti ovaj most biti otvoren.

„Bez ikakvih problema. Kao i svaki građanin Severa koji dolazi da popije kafu, da radi i obavi svoj posao, da ima pravo na svoju imovinu bez ikakvih problema“, dodao je.

„Treba da sarađujemo. Ja sam otvoren. Tu sam da služim bez ikakve razlike svakog građanina, da stvaram bolje uslove okruženja za industriju. (…) Ako mi kao političari budemo oprezni u našim izjavama i sarađujemo, imamo možda male, ali moguće korake, posle toga je za građane mnogo lakše“, kazao je Hamza, sa čim se složio i Radojević.

U društvu dvojice gradonačelnika i nemačke ministarke spoljnih poslova, na mostu su se nalazili i predstavnici civilnog društva sa severa i juga grada.

Mediji koji izveštavaju na srpskom nisu bili zvanično obavešteni o susretu dva gradonačelnika sa Berbok na Ibarskom mostu, te prenosimo samo deo događaja sa video zapisa Fejsbuk stranice „Jepi Ze“ iz Južne Mitrovice.

Otvoren vetropark

Nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, zajedno sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, prisustvovala je otvaranju vetroparka "Selac" u Bajgori kod Mitrovice, saopšteno je iz ambasade Nemačke na Kosovu.

Vetropark će snabdevati 103 MW energije za 70.000 kosovskih domaćinstava. Prve turbine počele su da proizvode energiju u oktobru 2021. godine, na vreme da povećaju proizvodnju električne energije na Kosovu tokom zime kada se troši najviše energije, navodi se u saopštenju.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke, Analena Berbok, istakla je da je vetroelektrana Selac ključni korak na putu Kosova ka zelenoj tranziciji.

“Širom Zapadnog Balkana, ogromni potencijali za solarnu energiju i energiju vetra ostaju neiskorišćeni. Nemačka je, kroz svoju novu klimatsku spoljnu politiku, spremna da proširi saradnju sa Kosovom u ovoj ključnoj oblasti, kako bi se postigli evropski i svetski klimatski ciljevi i da pomogne očuvanju naše planete. Da snabde građane pouzdanom i pristupačnom energijom i električnom energijom. Da poboljša našu energetsku sigurnost. Vetropark Selac pruža svež povetarac čiste energije Kosovu. To označava važnu prekretnicu u razvoju Kosova", poručila je Berbok.

Vetropark SOWI je u većinskom vlasništvu izraelske kompanije Enlight, sa koinvesticijama iz Nemačke i Kosova. Krediti su dali EBRD, Erste banka (Austrija) i NLB banka (Slovenija). Turbine, jarboli i krila proizvedeni su u Nemačkoj. Proces izgradnje nadgledao je Notus Energi iz Potsdama u Nemačkoj. Izvoz nemačkih komponenti bio je pokriven nemačkom garancijom Euler-Hermes osiguranja.

Vetropark, koji radi na nadmorskoj visini do 1.900 metara, sastoji se od 27 turbina, svaka kapaciteta 3,83 MW. To čini ovaj park najvećim proizvođačem obnovljive energije na Kosovu. Investitori su takođe izgradili nadzemni vod od 19,4 km za povezivanje vetroparka sa električnom mrežom Kosova.

 Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022