Vesti
Politika

Berbok: Mir na Zapadnom Balkanu neprocenjiva vrednost za Evropu

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je u autorkom tekstu za "Blic" da je mir na Zapadnom Balkanu neprocenjiva vrednost za Evropu, jer bez mira na Zapadnom Balkanu nema stabilnosti u Evropi i da je zbog toga zabrinjava obnavljanje starih konflikta u regionu kroz tvitove i plakate koji veličaju zločince.
Berbok: Mir na Zapadnom Balkanu neprocenjiva vrednost za Evropu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Foto Sven Hoppe/dpa)

„Žustre rasprave oko statusnih pitanja koja prete da eskaliraju. Politički zvaničnici koji pokušavaju da sruše integritet čitave jedne države, zato što to služi njihovim ličnim interesima. Sve to nanosi štetu ne samo Zapadnom Balkanu, nego svima nama u Evropi“, navela je Berbok.

Ona je dodala da za nju, kao ministarku spoljnih poslova, koja se iz rane mladosti seća stravičnih slika ratova na Zapadnom Balkanu, najvažnije da u regionu bude mira i da postoji evropska perspektiva. Kako je rekla, za pomirenje su važna sećanja, ali „duhovi prošlosti“ ne smeju da spreče put u budućnost.

„Stoga je važno da međunarodna zajednica neće dozvoliti da pojedini akteri u Bosni i Hercegovini svojim rečima i delima punim mržnje destabilizuju svoju državu – to bi ugrozilo ceo region“, istakla je Berbok.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, naglasila je da tu obe strane moraju "hrabro i pragmatično, da prevaziđu svoje dosadašnje stavove".

Ona je naglasila da je njihova želja da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU, ali da je za to potrebno da sudije suzbijaju korupciju i organizovani kriminal, da u državnim administracijama rade činovnici koji će građanima biti na usluzi, bez mita i da je neophodno da države neguju pluralizam koji će novinarima dati prostor za slobodno i kritičko izražavanje.

"Ubeđena sam da na isti način na koji je Nemačka posle 1945. mir mogla da nađe isključivo u EU, tako je nama za trajni mir na našem kontinentu potrebno da svih šest država na Zapadnom Balkanu budu u EU", poručio je Berbok i dodala da razume razočaranje regiona zbog dodatnih kašnjenja.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022