Vesti
Politika

Berbok i očekivanja Nemačke od Srbije

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok 11. marta dolazi u prvu posetu Srbiji tokom koje će "jasno formulisati" očekivanja Nemačke u razgovorima sa predstavnicima vlasti Srbije, a glavna tema posete biće rat u Ukrajini i moguće posledice po Balkan, preneo je Dojče vele.
Berbok i očekivanja Nemačke od Srbije
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok (Foto John Macdougall/AFP POOL/dpa)

Pored Beograda, Berbokova bi trebalo da poseti Sarajevo i Prištinu.

Analena Berbok je, povodom imenovanja njenog partijskog kolege iz redova Zelenih Manuela Zaracina za prvog nemačkoj izaslanika za Zapadni Balkan, već istakla da su, posebno u trenutnoj situaciji u Ukrajini, "stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški prioritet Nemačke".

U prvom intervjuu nakon što je postavljen na mesto izaslanika za region, Zaracin je za Frankfurter algemajne cajtung rekao da je "u srpskom interesu da zauzmu jasnu poziciju".

Zaracin je predočio da se u Ukrajini pokazuje "šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja" i da veruje da je to "svima u Beogradu jasno".

Dodao je da je za Evropsku uniju važno da jasno budu formulisana očekivanja koja ima od Srbije.

Kako se očekuje, Berbok će tokom posete Beogradu upravo "jasno formulisati" ta očekivanja u razgovorima sa predstavnicima vlasti Srbije.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022