Vesti
Politika

Berbok i očekivanja Nemačke od Srbije

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok 11. marta dolazi u prvu posetu Srbiji tokom koje će "jasno formulisati" očekivanja Nemačke u razgovorima sa predstavnicima vlasti Srbije, a glavna tema posete biće rat u Ukrajini i moguće posledice po Balkan, preneo je Dojče vele.
Berbok i očekivanja Nemačke od Srbije
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok (Foto John Macdougall/AFP POOL/dpa)

Pored Beograda, Berbokova bi trebalo da poseti Sarajevo i Prištinu.

Analena Berbok je, povodom imenovanja njenog partijskog kolege iz redova Zelenih Manuela Zaracina za prvog nemačkoj izaslanika za Zapadni Balkan, već istakla da su, posebno u trenutnoj situaciji u Ukrajini, "stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški prioritet Nemačke".

U prvom intervjuu nakon što je postavljen na mesto izaslanika za region, Zaracin je za Frankfurter algemajne cajtung rekao da je "u srpskom interesu da zauzmu jasnu poziciju".

Zaracin je predočio da se u Ukrajini pokazuje "šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja" i da veruje da je to "svima u Beogradu jasno".

Dodao je da je za Evropsku uniju važno da jasno budu formulisana očekivanja koja ima od Srbije.

Kako se očekuje, Berbok će tokom posete Beogradu upravo "jasno formulisati" ta očekivanja u razgovorima sa predstavnicima vlasti Srbije.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023