Vesti
Politika

Beograd razmatra pokretanje arbitraže zbog taksi?

Beograd razmišlja da pokrene arbitražu zbog taksi koje je na srpsku robu uvela Priština prošlog novembra i tako prekršila ugovor CEFTA, pišu Večernje novosti.
Beograd razmatra pokretanje arbitraže zbog taksi?
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Kako navodi beogradski dnevnik, ova opcija je na stolu od 25. februara kada je isteklo 90 dana od kada je Vlada Srbije poslala zvanični zahtev Sekretarijatu CEFTA da se održe direktne konsultacije u okviru Zajedničkog komiteta.

U momentu podnošenja ovog zahteva premijerka Ana Brnabić najavila je pokretanje postupka pred Arbitražnim sudom, ukoliko se problem ne reši u roku od tri meseca, podsećaju Novosti.

Zato se, kako dodaje dnevnik, u državnom vrhu proteklih nedelja pažljivo odmerava šta će biti naredni korak Srbije. "Osim domaćih pravnih stručnjaka, konsultovani su i strani eksperi kako bi Beograd, u slučaju da se odluči da udje u arbitražu, dobro pripremio svoju strategiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak da Vlada Srbije razgovara o angažovanju jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora CEFTA od strane Prištine.

Za sada nije poznato kako bi eventualni zahtev Srbije o pokretanju arbitraže izgledao, niti da li bi u njemu bila i stavka o nadoknadi štete koja je nastala zbog uvodjenja taksi, pišu Novosti.

Kako dodaje list, pitanje je i da li bi to bila akcija samo Beograda ili udružena inicijativa sa BiH, s obzirom na to da se i ta zemlja kao potpisnica CEFTA, našla na udaru mera Prištine.Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020