Vesti
Politika

Beograd razmatra pokretanje arbitraže zbog taksi?

Beograd razmišlja da pokrene arbitražu zbog taksi koje je na srpsku robu uvela Priština prošlog novembra i tako prekršila ugovor CEFTA, pišu Večernje novosti.
Beograd razmatra pokretanje arbitraže zbog taksi?
Ilustracija (Foto rtcg.me)

Kako navodi beogradski dnevnik, ova opcija je na stolu od 25. februara kada je isteklo 90 dana od kada je Vlada Srbije poslala zvanični zahtev Sekretarijatu CEFTA da se održe direktne konsultacije u okviru Zajedničkog komiteta.

U momentu podnošenja ovog zahteva premijerka Ana Brnabić najavila je pokretanje postupka pred Arbitražnim sudom, ukoliko se problem ne reši u roku od tri meseca, podsećaju Novosti.

Zato se, kako dodaje dnevnik, u državnom vrhu proteklih nedelja pažljivo odmerava šta će biti naredni korak Srbije. "Osim domaćih pravnih stručnjaka, konsultovani su i strani eksperi kako bi Beograd, u slučaju da se odluči da udje u arbitražu, dobro pripremio svoju strategiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u ponedeljak da Vlada Srbije razgovara o angažovanju jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora CEFTA od strane Prištine.

Za sada nije poznato kako bi eventualni zahtev Srbije o pokretanju arbitraže izgledao, niti da li bi u njemu bila i stavka o nadoknadi štete koja je nastala zbog uvodjenja taksi, pišu Novosti.

Kako dodaje list, pitanje je i da li bi to bila akcija samo Beograda ili udružena inicijativa sa BiH, s obzirom na to da se i ta zemlja kao potpisnica CEFTA, našla na udaru mera Prištine.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022