Vesti
Politika

"Beograd plaćao struju na severu, Kurti koristi retoriku mržnje"

"Nesuvislo je da Кurti optužuje Srbe na severu Кosova i Metohije zbog neplaćanja struje jer je godinama unazad Beograd uredno plaćao svu potrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu", poručuje direktor Kancelarije za Kosovo i Metohju.
Ilustracija (Foto N1)

Nakon izjave premijera Kosova da se bliži postizanje dogovora o energetici na severu, a koji će omogućiti naplatu struje, te da će svaki cent dat za sever biti evidentiran kao dug, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji ističe da "Beograd neće dozvoliti da Srbi sa Кosova i Metohije budu žrtve, niti mete iracionalne politike Aljbina Кurtija".

Iz ove institucije Vlade Srbije optužuju Kurtija da ovom izjavom nastoji da izazove incidenate i da koristi retoriku mržnje što, kako isitiču, nikako ne dovodi do smirivanja tenzija.

"Upravo je to svrha izgovorene prikrivene Кurtijeve pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu КiM zbog navodnog neplaćanja električne energije i nagomilanih dugova, jer takvi navodi nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti. Činjenica je da bi Aljbinu Кurtiju bilo bolje da počne da primenjuje sporazume iz Brisela, iz oblasti energetike, od kojih je prvi postignut još 2013. godine, a drugi 2015. godine i kojima je predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju električnom energijom, ali se to do dana današnjeg nije desilo", kaže se u saopštenju Petkovića.

Sa druge strane, dodaje se, da se Beograd trudi da se kroz dijalog u Briselu izbori za rešenja koja su u interesu svih i održiva na terenu.

"Zbog toga ovakve neodgovorne Кurtijeve izjave ne služe u pravcu rešavanja problema, nego generišu novu potencijalnu krizu i Beograd očekuje da umesto pretnji Кurti počne da primenjuje sporazume, a Evropska unija, kao posrednik u dijalogu utiče, na njega da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022