Vesti
Politika

Beograd o poseti Pacolija Banjaluci: Nismo nadležni

Nakon izjave ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da će Bedžet Pacoli boraviti u Banjaluci na regionalnom skupu a u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine i uz saglasnost Beograda, u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Kancelariji za KiM za RTRS kažu da nisu dali saglasnost i da nisu nadležni za to.
Beograd o poseti Pacolija Banjaluci: Nismo nadležni
Zgrada MSP u Beogradu (Foto Rts)

Ranije u ponedeljak međusobne optužbe su razmenili Milorad Dodik i Igor Crnadak, a nakon Dodikove izjave da Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku.

Crnadak je uzvratio da je to jedna od njegovih praznih izjava jer je upravo Dodik bio domaćin Pacoliju tokom prethodne posete.
Dodik je nakon toga demantovao da se ikada sastao sa Pacolijem i optužio Crnatka da laže, prenosi RTRS.

Kako je rekao Dodik, jedina istina je da je Crnadak pozvao Pacolija u Banjaluku, koja ne priznaje samoproglašeno Kosovo.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023