Vesti
Politika

Beograd i Priština još uvek bez dogovora

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je, posle 17 sati razgovora, bez dogovora.
Beograd i Priština još uvek bez dogovora
Učesnici briselskih pregovora (Foto blic.rs)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima da dve delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju.

“Nažalost nismo postigli dogovor ni po jednoj tački”, rekao je Vučić novinarima.

On je dodao da su dve delegacije bile veoma blizu postizanja dogovora o Zajednici srpskih opština koja je bila jedna od četiri teme o kojima se prethodni dan razgovaralo.

“Prištinska delegacija nije želela da prihvati čak ni ona ovlašćenja za ZSO koje imaju opštine, a to su ovlašćenja u domenu urbanog planiranja, zdravstva i ekonomskog razvoja”, precizirao je premijer Srbije.

On je dodao da je napredak postignut i u vezi sa telekomunikacijama, ali da sporazum nije finalizovan.

“Uspeli smo da sačuvamo imovinu ’’Telekoma’’ i dogovorili smo se da pozivni brojevi prema centralnoj Srbiji ne budu naplaćivani kao međunarodni”, rekao je Vučić.

O preostale dve tačke dijaloga nije postignut praktično nikakav napredak, ukazao je premijer.

“Strahujem da je prištinska strana došla ovde da ne potpiše sporazum” rekao je Vučić i dodao da je beogradska delegacija pregovarala u dobroj veri i bila spremna da se dogovori.

Vučić je kazao da ne zna kada će biti sledeća runda briselskog dijaloga.

Na pitanje da li će činjenica da u ponedeljak nije postignut sporazum imati posledice na evropske integracije Srbije, Vučić je rekao da na to ne može da odgovori, ali da je on lično spreman da na sebe preuzme svu odgovornost i sve posledice.

Kosovski premijer Isa Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahteve beogradske strane.

“Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i ustava”, objasnio je Mustafa.

On je potvrdio da je došlo do napretka u vezi sa telekomunikacijama i da je postignut dogovor o medunarodnom pozivnom broju za Kosovo, ali da sporazum nije potpisan, jer međunarodna zajednica želi da sve četiri teme budu potpisane u paketu.

Mustafa je rekao da datum održavanja sledeće runde dijaloga zavisi od visoke predstvanice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.Ostale vesti

Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022
Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022