Vesti
Politika

Bećiri: Tačijeva DPK uzurpirala parlament

Generalni sekretar DSK Ismet Bećiri izjavio je da je DPK Hašima Tačija uzurpirala kosovski parlament i institucije.
Bećiri: Tačijeva DPK uzurpirala parlament
Skupština kosova (Foto arhiva Kim)

Bećiri je ocenio da je DPK jučerašnjim zahtevom predsedavajuće Fljore Brovine za odlaganje nastavka konstitutivne sednice Skupštine Kosova uzurpirala parlament i institucije.

Bećiri je dodao da je postizborna koalicija DSK, Alijanse za budućnost Kosova, NISNA i Pokret Samoopredeljenje odlučna da ne pravi sporazum sa premijerom Hašimom Tačijem i njegovom strankom, i da neće biti u sledećoj Vladi Kosova.

Zbog jučerašnjeg zahteva da se odloži konstitutivna sednica parlamenta danas je 63 poslanika postizbornog bloka DSK, AZBK, NISME i Pokreta Samoopredeljene protestvovalo u skupštinskoj sali.

Bećiri je nakon toga saopštio da je odlaganje konstitutivne sednice nezakonito i da Brovina nije imala pravo da odloži sednicu parlamenta na kojoj je trebalo da se izabere predsednik.

"Danas smo došli u skupštinu da ponovimo da imamo većinu poslanika u parlamentu", rekao je Bećiri i dodao da postoji želja da se situacija reši u skladu sa "pravilnikom i Ustavom Kosova".

On je rekao da će predstavnici stranaka političkog bloka, koji ima većinu u parlamentu, svojim potpisima zatražiti da se sledeće sedmice nastavi konstitutivna sednica Skupštine Kosova.

Bećiri je rekao da je predsedavajuća dužnaa da tu sednicu zakaže.

"To što rade DPK i Fljora Brovina predstavlja bojkot i uzurpaciju institucija,jer ne može 36 poslanika koliko imaju da bude više od 64 koliko mi imamo u parlamentu", dodao je Bećiri i dodao da taj politički blok računa i na glasove poslanika ostalih zajednica na Kosovu.

Na pitanje dopisnika agencije Beta o stavu Srpske liste da neće dati podršku strani koja u savezu ima pokret Samoopredeljenje, Bećiri je rekao da postoje kontakti i da su "jako korektni".

"Mislimo da i po Ustavu, ali i po kvalitetu, deo institucija Kosova treba da budu i predstavnici ostalih nealbanskih zajednica", naveo je Bećiri.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020