Vesti
Politika

Bećiri: Tačijeva DPK uzurpirala parlament

Generalni sekretar DSK Ismet Bećiri izjavio je da je DPK Hašima Tačija uzurpirala kosovski parlament i institucije.
Bećiri: Tačijeva DPK uzurpirala parlament
Skupština kosova (Foto arhiva Kim)

Bećiri je ocenio da je DPK jučerašnjim zahtevom predsedavajuće Fljore Brovine za odlaganje nastavka konstitutivne sednice Skupštine Kosova uzurpirala parlament i institucije.

Bećiri je dodao da je postizborna koalicija DSK, Alijanse za budućnost Kosova, NISNA i Pokret Samoopredeljenje odlučna da ne pravi sporazum sa premijerom Hašimom Tačijem i njegovom strankom, i da neće biti u sledećoj Vladi Kosova.

Zbog jučerašnjeg zahteva da se odloži konstitutivna sednica parlamenta danas je 63 poslanika postizbornog bloka DSK, AZBK, NISME i Pokreta Samoopredeljene protestvovalo u skupštinskoj sali.

Bećiri je nakon toga saopštio da je odlaganje konstitutivne sednice nezakonito i da Brovina nije imala pravo da odloži sednicu parlamenta na kojoj je trebalo da se izabere predsednik.

"Danas smo došli u skupštinu da ponovimo da imamo većinu poslanika u parlamentu", rekao je Bećiri i dodao da postoji želja da se situacija reši u skladu sa "pravilnikom i Ustavom Kosova".

On je rekao da će predstavnici stranaka političkog bloka, koji ima većinu u parlamentu, svojim potpisima zatražiti da se sledeće sedmice nastavi konstitutivna sednica Skupštine Kosova.

Bećiri je rekao da je predsedavajuća dužnaa da tu sednicu zakaže.

"To što rade DPK i Fljora Brovina predstavlja bojkot i uzurpaciju institucija,jer ne može 36 poslanika koliko imaju da bude više od 64 koliko mi imamo u parlamentu", dodao je Bećiri i dodao da taj politički blok računa i na glasove poslanika ostalih zajednica na Kosovu.

Na pitanje dopisnika agencije Beta o stavu Srpske liste da neće dati podršku strani koja u savezu ima pokret Samoopredeljenje, Bećiri je rekao da postoje kontakti i da su "jako korektni".

"Mislimo da i po Ustavu, ali i po kvalitetu, deo institucija Kosova treba da budu i predstavnici ostalih nealbanskih zajednica", naveo je Bećiri.Ostale vesti

Izbori u Srbiji 2022, Dačić na čelu Skupštine

Vlada koja se bude formirala je ograničenog trajanja, i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije zajedno sa predsedničkim, 3. aprila 2022. godine, izjavio je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva stranke na kojoj se razgovaralo o sastavu nove Vlade. U Vladi će, najavio je Vučić, biti i SPAS i SPS, dok će lider socijalista Ivica Dačić biti novi predsednik Skupštine Srbije.

  • 20.10.2020
Hoti Lajčaku: Nema zadiranja u

Kosovski premijer Avdulah Hoti poručio je izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku da je jedan od principa za dijalog, koje je uspostavila Priština, da se neće zadirati u "unitarni karakter" Kosova.

  • 20.10.2020
Tači raspisao izbore za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice
Predsednik Kosova Hašim Tači raspisao je vandredne izbore za gradonačelnike opština Podujevo i Severna Mitrovica, koji će biti održani 29. novembra, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.
  • 20.10.2020
Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020