Vesti
Politika

Bećiri: Moguća vladajuća koalicija i bez Samoopredeljenja

Član rukovodstva Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri izjavio je da ne isključuje formiranje vladajuće koalicije sa drugim parlamentarnim strankama ako ne uspe postizanje sporazuma sa pokretom Samoopredeljenje.
Bećiri: Moguća vladajuća koalicija i bez Samoopredeljenja
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Ismet Bećiri je međutim rekao da u DSK-u još nisu razgovarali o opciji koalicije sa Alijansom za budućnost, Socijaldemokratskom inicijativom NISMA i manjinama.

"Ne kažem da to neće biti na dnevnom redu ako Kurti ne uspe da formira vladu, ako nema sporazuma sa DSK", preneo je Bećiri prištinskim medijima.

Dodaje da u DSK-u i dalje apsolutno podržavaju postizanje sporazuma sa Samoopredeljenjem.

Ne isključuje ni opciju formiranja koalicije sa Samoopredeljenjem koja bi funkcionisala do raspisivanja novih izbora u proleće 2021 godine kada dođe vreme za izbor novog kosovskog predsednika.

Bećiri tvrdi da je DSK samim tim što sedi za stolom sa predstavnicima Samoopredeljenja pokazao spremnost na kompromis, "uzimajući u obzir štetu koju su iz Samoopredeljenja u prošlosti napravili zvaničnicima DSK-a, sa suzavcima i paljenjem vozila".Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020