Vesti
Politika

Bećaj: Novi izbori ne bi ništa promenili

Analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj smatra da nema realnih osnova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
Bećaj: Novi izbori ne bi ništa promenili
Beljulj Bećaj (Foto Kim)

Iako tvrdi da i nemoguće stvari na Kosovu postaju moguće, analitičar iz Prištine Beljulj Bećaj smatra da novi izbori ne bi ništa promenili, odnosno, kako kaže, promenili bi se samo “eventualni igrači koji su prouzrokovali ovakvo stanje“.

“Ukoliko dođe do vanrednih izbora, mislim da bi bilo dobro da se to utanači sa namerama političkih činilaca Kosova kako bi u dogledno vreme, recimo od pet do osam meseci, mogli da pripreme adekvatan ambijent koji bi doveo do kvalitetnih promena. To znači da treba da dođe do ustavnih promena, izbornih promena, novih izbora unutar političkih stranaka. Tek tada bi eventualno moglo doći do novog i kvalitetnog odnosa u parlamentu i odnosa prema otvorenim pitanjima koja su nasleđena, a to su Asocijacija opština sa srpskom većnom i druga važna pitanja koja su ostala nerešena“, rekao je Bećaj.

Bećaj kaže da su građani pasivni posmatrači svega što se dešava oko njih.

“Čak se i međunarodna zajednica ustručava da se javno izjasni po tom pitanju održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, iako znam da većin njih ne misli da bi bilo poželjno i podesno da se održe izbori, jer se ništa ne može promeniti ukoliko ostanu u igri oni koji su uzročnici ovakvog stanja“, tvrdi Bećaj.

Poslednji vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su u junu prošle godine. Nova vlada formirana je u septembru uz podršku Srpske liste.

Rezultati ankete sa sajta radiokim.net

Na pitanje "hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu?" tokom aprila meseca odgovarali su posetioci sajta radiokim.net.

Njih 42% odsto smatra da će tih izbora biti do kraja godine, a samo 11% anketiranih misli da ih uopšte neće biti u dogledno vreme.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021