Vesti
Politika

Bećaj: Kosovska država daleko ispod očekivanja građana

Povodom 13 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova politički analitičar iz Prištine Beljuj Bećaj ističe da je „veliki uspeh, vekovnog karaktera, što je stvorena kosovska država“, ali da je „daleko ispod očekivanja i želja kosovskih državljana“.
Bećaj: Kosovska država daleko ispod očekivanja građana
Beljuj Bećaj (Foto arhiva Kim)

Bećaj je u izjavi za RTV Kim kazao da predstoje ozbiljne obaveze za buduću vladu.

„Da iskoreni prvenstveno korupciju i kriminal, da napravi jednu administraciju koja će biti u službi građana, a ne u vlastitom interesu, i da uspostavi racionalne odnose sa svim susedima, kao i da pronađe kompromisni jezik sa Srbijoom, jer je to neophadno i nezaobilazna tema, utoliko pre što će biti most saradnje sa kosovskim Srbima i sa Srbijom“, naveo je Bećaj.

On ističe da Kosovo treba da pojača napore da uspostavi nove veze međunarodnog karaktera „i produbi saradnju sa administracijom SAD i Nemačkom, ali i ostalim zamljama koje su podržavale stvaranje kosovske nezavisnosti“.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021