Vesti
Politika

Baraliju o najavljenoj tužbi: Kosovo nije članica UN-a

Najavljena tužba Vlade Kosova protiv Srbije za genocid nije dovoljno pripremljena, kaže univerzitetski profesor prava Mazlum Baraliju, navodeći još jednu prepreku a to je da Kosovo nije članica UN-a. 
Baraliju o najavljenoj tužbi: Kosovo nije članica UN-a
Mazlum Baraliju (Foto arhiva Kim)

Ipak, Baraliju navodi da po međunarodnom pravu krivična dela nastala tokom rata ne zastrevaju, te da za tužbu ima vremena.

„Ukoliko neka zemlja ima argumente, tužbu može podneti bez obzira na rokove. Ali pitanje je da li će Kosovo to moći budući da tužba nije dovoljno pripremljena, a Vlada koja pretendira da to uradi mora dobro da se pripremi. S druge strane, Kosovo nije član Ujedinjenih nacija. Mislim da ukoliko ova Vlada tužbu pretendira, treba dobro da je obrazloži, kompletira i postupiti po tome“, rekao je Baraliju.

On je reagovao i na izjavu zamenika direktora Kancelarije za KiM Igora Popovića, koji je između ostalog naveo i da „Kosovo ne može da tuži vlastitu državu". Baraliju smatra da takva izjava nije u duhu dobre saradnje i nastavka dijaloga.

„Srbija treba da shvati ozbiljno, da što ono što je učinila tokom rata na Kosovu zna ceo svet i to je argumentovano. Tako da se treba oprezno pristupiti ovom problemu, pogotovu sada kada se očekuje nastavak dijaloga, treba da se stišaju strasti. Bilo kojoj zemlji treba dati mogućnost da uradi ono što želi, ukoliko nema pravo to će se odlučiti na međunarodnom nivou“, zaključio je Baraliju.Ostale vesti

Pantović: Ne obećavam brda i doline i ne prodajem maglu
Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović kazala je da se na kandidaturu odlučila zato što nije zadovoljna radom trenutne vlasti na severu Kosova.
  • 17.09.2021
Vasiljević: Protiv divlje gradnje i MHE u opštini  Štrpce

Kandidat za gradonačelnika Štrpca i nosilac liste ispred Građanske inicijative „Sloboda Štrpce“ Slaviša Vasiljević kazao je za RTV Kim da će listu za odbornike u ovoj lokalnoj samoupravi činiti šest kandidata na čelu sa njim.

  • 17.09.2021
Kosnet: Bila je velika čast
Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se na društvenim mrežama pred odlazak sa Kosova.
  • 17.09.2021
Saša Mirković: Omogućiti građanima da sami odlučuju o svom životu
Kandidat za predsednika opštine Klokot ispred Građanske inicijative “Narodno jedinstvo” Saša Mirković kaže za RTV Kim da će, ukoliko ostvari pobedu na lokalnim izborima, učiniti sve da omogući bolji standard života građanima u ovoj sredini.
  • 17.09.2021
Cvetković ponovo u trci za gradonačelnika Parteša
Nekadašnji gradonačelnik Parteša Nenad Cvetković ponovo se kandidovao za tu poziciju. Ovoga puta ispred Građanske inicijative „Narodna sloga – Parteš, Budriga, Pasjane“.
  • 17.09.2021
Ostavka nakon vređanja predsednika i premijerke
Na društvenim mrežama juče je objavljen audio snimak na kojem se čuje kako Boban Stanković, predsednik Privremenog organa Kosovo Polje, nizom vulgarnosti i psovki vređa predsednika i premijerku Srbije. U međuvremenu Stanković je podneo ostavku. 
  • 17.09.2021