Vesti
Politika

Baraliju: Neće doći do ukidanja Specijalnog suda

Profesor prava na Prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliju smatra da postoje pravne i ustavne prepreke za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.
Baraliju: Neće doći do ukidanja Specijalnog suda
Mazlum Baraliju (Foto Kim)

Grupa od 43 poslanika u kosovskom parlamentu traži ukidanje Specijalnog suda.

Međutim, Baraliju ističe da i oni koji su pokrenuli inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine "znaju da ne može da se ukine tako lako".

"Prevashodno treba menjati Ustav, a kako bi se Ustav promenio potrebna je dvotrećinska većina svih poslanika Skupštine Kosova, kao i većina manjinskih poslanika odnoso dvostruka većina. Mislim da neće moći da prođe ta inicijativa", kaže on.

Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine naišla je na podršku kosovskih lidera, ali ne i međunarodne zajednice koja je preko svojih diplomata albanske lidere upozorila da bi ukidanje suda imalo teške posledice po Kosovo.Ostale vesti

Episkop Irinej pisao Blinkenu o nasilju nad Srbima
Episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević pozvao je državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da "učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima, prenosi B92.
  • 23.04.2021
Vučić: U nedelju putujem u Brisel, biće naporni i važni dani
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da u nedelju, 25. aprila putuje u Brisel, gde će razgovarati sa zvaničnicima Evropske unije, a da se nada da će u maju biti nastavljen dijalog sa Prištinom.
  • 23.04.2021
“Sporazum”: Brisel čeka pregovarače
Političke volje za nastavak Briselskog dijaloga nema ni među pregovaračima, ali ni u skupo plaćenom posredničkom timu Evropske unije, ocenili su sagovornici emisije “Sporazum”.
  • 23.04.2021
Vučić s Masom: Nama je potreban mir sa Albancima
Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU, poručio je predsednik Aleksandar Vučić nakon razgovora sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom. Istakao je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i pristupiće mu konstruktivno, u želji da se dođe do kompromisnog rešenja. Mas je naglasio da će Nemačka biti pouzdan partner Srbiji za brže pridruživanje EU.
  • 23.04.2021
Ministar spoljnih poslova nemačke doputovao u Beograd

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas doputovao je u zvaničnu posetu Srbiji.

  • 23.04.2021
Hajko Mas: Ideja o novim granicama opasna i nerealna
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da je rešavanje pitanja regiona kroz nove granice opasna i nimalo realna tema, dodajući da je srećan jer će takav pristup biti odbačen, prenosi RTS
  • 22.04.2021