Vesti
Politika

Baraliju: Neće doći do ukidanja Specijalnog suda

Profesor prava na Prištinskom univerzitetu Mazlum Baraliju smatra da postoje pravne i ustavne prepreke za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.
Baraliju: Neće doći do ukidanja Specijalnog suda
Mazlum Baraliju (Foto Kim)

Grupa od 43 poslanika u kosovskom parlamentu traži ukidanje Specijalnog suda.

Međutim, Baraliju ističe da i oni koji su pokrenuli inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine "znaju da ne može da se ukine tako lako".

"Prevashodno treba menjati Ustav, a kako bi se Ustav promenio potrebna je dvotrećinska većina svih poslanika Skupštine Kosova, kao i većina manjinskih poslanika odnoso dvostruka većina. Mislim da neće moći da prođe ta inicijativa", kaže on.

Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine naišla je na podršku kosovskih lidera, ali ne i međunarodne zajednice koja je preko svojih diplomata albanske lidere upozorila da bi ukidanje suda imalo teške posledice po Kosovo.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021