Vesti
Politika

Ban Ki Mun: Izbori prekretnica za normalizaciju odnosa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozdravio je mirno okončanje izbora na Kosovu, istakavši da je ohrabren pozitivnim prvim izveštajima međunarodnih i UNMIK posmtrača.
Ban Ki Mun: Izbori prekretnica za normalizaciju  odnosa
Ban Ki Mun (Foto UN)

U saopštenju iz njegovog kabineta, dostavljenom Tanjugu, navodi se da uspešno održavanje izbora predstavlja prekretnicu za dalji proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i jačanje demokratskih institucija na Kosovu.

Generalni sekretar UN je pozvao sve strane da nastave da pozitivno učestvuju u dijalogu pod pokroviteljstvom EU, i da sprovedu na vreme i na pravi način sve što je dogovoreno 19. aprila u Briselu.

Prema njegovim rečima, to znači stvaranje Zajednice srpskih opština i integraciju policijskih i sudskih struktura na severu Kosova.

Ban je podvukao značaj daljeg napretka u dijalogu radi stabilizacije mira i stabilnosti u regionu.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021