Vesti
Politika

Ban: Čestitke Vučiću i Mustafi, nastavite proces

Generalni sekertar UN Ban Ki-mun istakao je u najnovijem izveštaju o Kosovu značaj uspostavljanja Zajednice srpskih opština.
Ban: Čestitke Vučiću i Mustafi, nastavite proces
Ban Ki Mun (Foto un.org)

On je naveo važnost izrade njenog statuta u dogovorenom vremenskom okviru, ističući da je ZSO jedna od tačaka koje predstavljaju “ugaoni kamen” Briselskog sporazuma.

Ban je pozdravio “kontinuirani napredak” u Briselskom dijalogu i sporazume koji su Beograd i Priština postigli 25. avgusta, a posebno, kako je naveo, sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština koji je po njemu predstavlja “ugaoni kamen” Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz aprila 2013. godine.

“Uspostavljanje Zajednice je suštinski korak ka punoj primeni istorijskog Briselskog sporazuma i daljem poboljšanju života stanovništva na Kosovu”, naveo je Ban u redovnom izveštaju o radu Misije UN na Kosovu koji se odnosi na period od 16. jula do 15. oktobra 2015.

Uz čestitke premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Isi Mustafi na liderskoj ulozi u procesu on je “ohrabrio sve lidere u Prištini i Belgradu da “održe zamah i dovrše statut ZSO u dogovorenom vremenskom okviru kao i brzu primenu svih sporazuma postignutih 25. avgusta”.

Ban je u izveštaju pozdravio donošenje dugo očekivanih amandmana na kosovski ustav u skupštini Kosova i druge zakone koji omogućavaju uspostavljanje Specijalnog suda za zločine OVK na Kosovu i pozvao sve aktere da brzo dovrše preostale procedure za formiranje tog suda.

Generalni sekretar UN je ujedno osudio nasilje i zastrašivanje kome su pribegle opozicione stranke da onemoguće rad skupštine i pozvao političke aktere da se uzdrže od retorike i akcija koje nisu u skladu sa normama civilizovanog i demokratskog društva.

U najnovijem izveštaju, generalni sekretar navodi da je prethodni period obeležio napredak u briselskom dijalogu Beogada i Prišitne uključujući primenu Briselskog sporazuma od 19. aprila 2013, donošenje zakona potrebnih za formiranje Specijalnog suda u kosovskom parlamentu ali i unutrašnje tenzije u Prištine zbog protesta opozicije protiv formranja Zajednice srpskih opština.

U izveštaju se podseća da su se Delegacije predvođene premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Isom Mustafom satale su se u Briselu 25. avgusta uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini i donele paket sporazuma uključujući sporazum o ZSO, istakao je on.

Odredbe tog paketa uključuju, kako je naveo, i podnošenje nacrta statuta ZSO u roku od četiri meseca kako bi ga premijeri razmotrili, sporazum o napretku u primeni sporazuma o energetici iz 2013. godine, akcioni plan za telekomunikacije i dogovor o korišćenja glavnog mosta u Mitrovici.

Kada je reč o bezbednosti, generalni sekretar ocenjuje da je situacija na Kosovu u razmatranom periodu bila generalno stabilna, ali da je bilo napada na nevećinske zajednice i njihove kulturne i verske objekte.

Tokom pomenutog perioda zabeleženo je 26 napada na kulturne i verske objekte, od čega 17 na objekte Srspke pravoslavne crke kao i niz krađa imovine SPC, uglavnom na istoku Kosova, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se pominju i telefonske pretnje protiv kosovskih Srba, poslanika, napadi na raseljene Srbe koji su došli u Đakovicu na verski praznik i hapšenje zaposlenih u Nacionalnom parku Šara.

Generalni sekretar podseća da je na severu Kosova, posle sporazuma od 25. avgusta počela revitalizacija glavnog mosta na Mitrovici sa zakašnjenjem od 48 sati.

Opštine na severu Kosova su dovršile i podnele predloge budžeta do utvrđenog roka 30. septembra ali je kosovsko ministarstvo te predloge odbacilo jer, kako tvrdi probijaju "plafon," navodi se u izveštaju, uz napomenu da se očekuje dalja razmena mišljenja kako bi se postigao sporazum o budžetu.

Ban podseća i na štrajk u Trepči i proteste povodom pritvora Olivera Ivanovića koji je 18. septembra prebačen u kućni pritvor.

Na planu zaštite kulturnog nasleđa, generalni sekretar navodi da je posle povlačenja kontroverznog nacrta zakona o kulturnom nasleđu iz skupstinske debate, kosovski premijer Mustafa u dijalogu sa predstavnicima SPC inicirao formiranje radne grupe za reviziju zakona, a da je glavna zamerka SPC na nacrt bila što su verski objekti u njemu definisani kao vlasništvo vlade Kosova.

Kada je reč o povratku, stopa povratka izbeglih i raseljenih ostaje niska, a UNHCR je kako se navodi u razmatranom periodu zabeležio 214 dobrovoljnih povrataka od čega 123 Srba.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021