"Balkanski šengen bez Kosova besmislen"

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da je Balkanski šengen bez Kosova besmislen i da nema logike da albanska država to prihvati.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

“Mislim da nije dobro da albanska država sedi za stolom sa dvojicom kosovskih suseda, a da Kosovo nije tamo, u ovom slučaju Severnom Makedonijom i Srbijom", kaže Haradinaj, a prenosi KosovoOnline.

"Kosovo nije tu iz razloga što nije bilateralnog karaktera. Kada bi Albanija razvila bilo kakve bilateralne odnose, to bi se moglo opravdati. Interes Kosova treba da se oseća svaki put, ali kada se tiče nečega više od bilateralnog, multilateralnog, a Kosovo nije tu, onda to nema logike da albanska država prihvati. Znate da Srbija bojkotuje mnoge regionalne sastanke kada njima prisustvuje Kosovo”, kazao je Haradinaj.

On navodi da Albanija ne bi trebalo da učestvuje u toj, ali i drugim kampanjama protiv Kosova koje vodi Srbija ne čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

“Mi dobijamo na težini kada su akcije na relaciji Priština-Tirana, Kosovo-Albanija sinhronizovane. Ako Albanija sinhrono razgovara sa Kosovom, ona je onda jača. Kao i Priština. Obe države slabe kada delujemo odvojeno. Zbog toga sam rekao da to nije u redu. To nije samo greška za Kosovo, to je greška i za snagu Albanije”, zaključuje Haradinaj u intervjuu za RTV Ora.

Podsećamo, krajem prošle nedelje u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev dogovorili su zajedničku deklaraciju koja će se zasnivati na sprovođenju četiri ključne slobode EU na Zapadnom Balkanu: Slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi.

Ostale vesti

 • "Kurtijevo protivljenje deo mračne prošlosti"

  "Jedino što je ishitreno jesu kritike koje Aljbin Кurti upućuje svemu što nije u skladu sa prošlošću u kojoj i dalje živi", reakcija je Marka Đurića na Kurtijev stav o potpisivanju "mini Šengena".

 • Hoti i Đurić oprečno o

  Hoti i Đurić oprečno o "mini Šengenu"

  Avdulah Hoti, zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova, kaže da balkanski "mini Šengen" nije u kosovskom interesu, jer bi to "onemogućilo reciprocitet sa Beogradom" i omogućilo "dolazak srpskih zvaničnika na kosovsku teritoriju radi sprovođene kampanje protiv Prištine".

 • Kurti o

  Kurti o "mini Šengenu": Ishitren korak

  Vođa pokreta Samoopredeljenje i kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti ocenio je ishitrenim sastanak Aleksandra Vučića, Edija Rame i Zorana Zaeva u Ohridu prošlog vikenda, istakavši da je zvanična Albanija trebalo da sačeka formiranje nove kosovske vlade, a ne da žuri na sastanke u Novom Sadu i Ohridu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane