Vesti
Politika

"Balkanski šengen bez Kosova besmislen"

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da je Balkanski šengen bez Kosova besmislen i da nema logike da albanska država to prihvati.
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

“Mislim da nije dobro da albanska država sedi za stolom sa dvojicom kosovskih suseda, a da Kosovo nije tamo, u ovom slučaju Severnom Makedonijom i Srbijom", kaže Haradinaj, a prenosi KosovoOnline.

"Kosovo nije tu iz razloga što nije bilateralnog karaktera. Kada bi Albanija razvila bilo kakve bilateralne odnose, to bi se moglo opravdati. Interes Kosova treba da se oseća svaki put, ali kada se tiče nečega više od bilateralnog, multilateralnog, a Kosovo nije tu, onda to nema logike da albanska država prihvati. Znate da Srbija bojkotuje mnoge regionalne sastanke kada njima prisustvuje Kosovo”, kazao je Haradinaj.

On navodi da Albanija ne bi trebalo da učestvuje u toj, ali i drugim kampanjama protiv Kosova koje vodi Srbija ne čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

“Mi dobijamo na težini kada su akcije na relaciji Priština-Tirana, Kosovo-Albanija sinhronizovane. Ako Albanija sinhrono razgovara sa Kosovom, ona je onda jača. Kao i Priština. Obe države slabe kada delujemo odvojeno. Zbog toga sam rekao da to nije u redu. To nije samo greška za Kosovo, to je greška i za snagu Albanije”, zaključuje Haradinaj u intervjuu za RTV Ora.

Podsećamo, krajem prošle nedelje u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev dogovorili su zajedničku deklaraciju koja će se zasnivati na sprovođenju četiri ključne slobode EU na Zapadnom Balkanu: Slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020