Vesti
Politika

"Balkanski šengen bez Kosova besmislen"

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj smatra da je Balkanski šengen bez Kosova besmislen i da nema logike da albanska država to prihvati.
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

“Mislim da nije dobro da albanska država sedi za stolom sa dvojicom kosovskih suseda, a da Kosovo nije tamo, u ovom slučaju Severnom Makedonijom i Srbijom", kaže Haradinaj, a prenosi KosovoOnline.

"Kosovo nije tu iz razloga što nije bilateralnog karaktera. Kada bi Albanija razvila bilo kakve bilateralne odnose, to bi se moglo opravdati. Interes Kosova treba da se oseća svaki put, ali kada se tiče nečega više od bilateralnog, multilateralnog, a Kosovo nije tu, onda to nema logike da albanska država prihvati. Znate da Srbija bojkotuje mnoge regionalne sastanke kada njima prisustvuje Kosovo”, kazao je Haradinaj.

On navodi da Albanija ne bi trebalo da učestvuje u toj, ali i drugim kampanjama protiv Kosova koje vodi Srbija ne čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

“Mi dobijamo na težini kada su akcije na relaciji Priština-Tirana, Kosovo-Albanija sinhronizovane. Ako Albanija sinhrono razgovara sa Kosovom, ona je onda jača. Kao i Priština. Obe države slabe kada delujemo odvojeno. Zbog toga sam rekao da to nije u redu. To nije samo greška za Kosovo, to je greška i za snagu Albanije”, zaključuje Haradinaj u intervjuu za RTV Ora.

Podsećamo, krajem prošle nedelje u Novom Sadu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev dogovorili su zajedničku deklaraciju koja će se zasnivati na sprovođenju četiri ključne slobode EU na Zapadnom Balkanu: Slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi.Ostale vesti

Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021
Kurti: Nije mi poznata odluka CIK-a
Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da nije dobio obaveštenje iz Centralne izborne komisije da neće moći da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za 14. februar.
  • 20.01.2021