Vesti
Politika

Balje: Kosovo odlučno da stane na put političkim malverzacijama

Nakon što je Izborni panel za žalbe i predstavke poništio više od četiri hiljade glasova koje je na vanrednim parlamentarnim izborima dobila „Ujedinjena zajednica Adrijane Hodžić“, a Vrhovni sud odbio Hodžićkinu žalbu, mesta predviđena bošnjačkoj zajednici pripala su Dudi Balje i kandidatima Koalicije Vakat i Nove demokratske stranke.
Balje: Kosovo odlučno da stane na put političkim malverzacijama
Duda Balje (Foto Slobodno Srpski)

„Plan Srpske liste bio je da praktično uzurpiraju mesta koja ustavom pripadaju nama manjinama. Srpska lista je, po analizi koju smo uradili na osnovu prošlih izbora, imala 10 hiljada glasova sa kojima je mogla da trguje. Sada je jasno, ako pogledate njihove rezultate, da 10 hiljada glasova sada Srpska lista ima manje, nego prošlog puta. Ni sada nije imala konkurenciju u političkoj sferi Srba na Kosovu. Bili su jedina partija praktično koja je bila ozbiljna da dobije ustavom zagarantovana mesta i tih 10 hiljada oni su odlučili da podele ovog puta među Bošnjake i Rome i tako su i uradili“, rekla je u emisiji Slobodno srpski predsednica Socijaldemokratske unije Duda Balje, uz tvrdnju da je to bila demonstracija sile Srpske liste.

Napominje da je Adrijana Hodžič imala glasove u Klokotu, Novo Brdu, u Gračanici i drugim mestima gde ne postoje registrovani Bošnjaci.

„Bilo je vidno da je ona imala negde oko 90 odsto glasova iz čisto srpskih sredina. S obzirom na to da je gospođa Adrijana Hodžić svoju inicijativu registrovala za mesto koje je ustavom dato Bošnjacima, bilo je svakako nedopustivo dozvoliti da se tako nešto desi“, izjavila je Balje.

Da je gospođa Adrijana Hodžić, po njenom tumačenju, izašla na izbore kao građanska inicijativa bez da aplicira na ustavom rezervisano mesto za Bošnjake, za nju bi mogli da glasaju svi, ali bi ona u tom slučaju trebala da pređe cenzus od pet odsto.

„S obzirom na to da je praktično vršen pritisak na Srbe da glasaju za Adrijanu Hodžić i za Romsku inicijativu mislim da praktično to nije bilo fer. Nije bilo fer ni prema Srbima da glasaju za nekog koga nisu ni poznavali“, tvrdi Balje.

Po njenom mišljenju, Srpska lista je uradila par pogrešnih koraka.

„Srpska lista je lider u mestima u parlamentu, ima ih deset. Moje subjektivno mišljenje je, ne mora da znači da je tačno, ali mislim da vode vrlo pogrešnu politiku i mislim da je trebalo da budu ti koji bi nas manjine trebalo da drže na okupu, pa da zajedno, kao manjinske zajednice, kao 20 poslanika unutar parlamenta Kosova, imamo neku zajedničku sliku kako ćemo nastupati i prema vladi i u skupštini i svuda i umesto da naprave prijatelje od nas oni su sada napravili definitivno neprijatelje, jer su napravili atak na nas i naša mesta i sad mi njih definitivno ne možemo da definišemo kao prijatelje“, kaže Balje.

Tvrdi da se o zloupotrebama tokom glasanja vodi istraga i da je Kosovo odlučno da stane na put političkim malverzacijama, da se to ne bi ponovilo na sledećim izborima.

“Mislim da to ide u korist i Srbima, jer kad bi dozvolili da se ovo desi svakako bi neka albanska partija na nekim sledećim izborima uradila isto što su oni uradili nama. Onda bi oni izvršili atak na srpska mesta, izabrali bi se neki Srbi koji bi njima bili prikladniji i „napali“ bi tih 10 srpskih mesta koja su sada praktično u vlasništvu Srpske liste. O tome se ozbiljno govorilo i mislim da je postojao ozbiljan plan i mislim da bi plan bio realno realan, jer, ako ste mogli vi, što ne bismo mogli mi i mislim da bi to apsoltno pomutilo čitavu scenu“, rekla je u emisiji Slobodno srpski Duda Balje, koja bi od ponedeljka 22.marta trebalo da verifikuje još jedan svoj poslanički mandat u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021