Vesti
Politika

Bajrami: Kosovo u postizbornoj krizi

Kosovo se trenutno nalazi u postizbornoj krizi zbog koje je neophodno razmisliti o promeni izbornog zakona, smatra glavni urednik lista Koha ditore Agron Bajrami.
Bajrami: Kosovo u postizbornoj krizi
Agron Bajrami (Foto arhiva Kim)

„Mi smo sada u nekom produženom procesu u potrazi za rešenjem posle izbora. Nemamo novu vladu, parlament nije konstituisan. Mislim da smo sada u situaciji kada isprobavamo funkcionalnost svih naših zakona“, objasnio je u Bajrami u izjavi Tanjugu.

Na pitanje kada bi u Prištini mogla biti formirana vlada, kaže da niko nema odgovor.

„Opozicija bi mogla da dobije vladu, a mesto predsednika skupštine aktuelna vladajuća partija“, smatra Bajrami i upozorava da bi u suprotnom izbori bili jedino rešenje, ali navodi i da njih nema ko da raspiše.

Potrebno je održati izbore, ali, prema zakonu, nema ko da ih raspiše, jer je prethodno neophodno da se konstituiše parlament, što se sve čini kao zatvoreni krug.

Bajrami navodi i da Srbi moraju biti deo nove vlade, jer to nalaže Ustav, i da bi kao najveća stranka „Srpska lista“ trebalo da bude deo nove vlasti.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kako kaže, moguć je i u slučaju da Samoopredeljenje uđe u vladu, jer su na Kosovu svi svesni da je to međunarodna obaveza, a uz to „nešto što mora da se desi“.
Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020