Vesti
Politika

Bajrami: Diskusija traje

"Objavili smo dokument za koji se tvrdi da je nemačko-francuska inicijativa o revitalizaciji dijaloga Kosova i Srbije", izjavio je danas FoNetu glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnog lista Koha Ditore Agron Bajrami, ocenjujući da sadržina tog non-pejpera odražava ono što se događa u Briselskom dijalogu.
Bajrami: Diskusija traje
Agron Bajrami (Foto Picasa)

On je objasnio da je redakcija Kohe pokušala da dobije potvrdu autentičnosti tog dokumenta, ali da je problem što dokumenti tipa non-pejper nikada ne dobiju potvrdu.

Ono što, međutim, jesmo potvrdili iz različitih diplomatskih izvora i ovde i u Briselu je da pitanja koja se u tom dokumentu pominju jesu pitanja o kojima se razgovara u Briselskom dijalogu, kako između različitih strana, država članica EU, tako i drugih, naglasio je Bajrami.

U tom smislu, on smatra da sadržina dokumenta odražava ono što se događa u procesu dijaloga.

Bilo je nekoliko reakcija na objavljivanje dokumenta, Nemci i Francuzi su zvanično demantovali da su njegovi autori, ali takve non-pejpere niko i ne prisvaja kao svoje, rekao je Bajrami.

Prema njegovom tumačenju, "ideja je verovatno da se otvori šira rasprava o pitanjima koja se povezuju sa priznavanjem između Kosova i Srbije, ali ne kao država, već kao entiteta sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom".

Pominje se i formiranje srpske autonomne oblasti na severu Kosova, kao i samouprave za srpske crkve na Kosovu, dodao je Bajram i ocenio da su sve to pitanja za diskusiju.

On misli da je cilj autora non-pejpera, ko god to bio, ali i redakcije Kohe, bio da se razgovara o ovim temama, ali istovremeno tvrdi da se o njima razgovara već godinama, a ne samo proteklih meseci i nedelja.

Barjami ne razume "zašto ljudi reaguju ljutito" na ovakvu vrstu dokumenta, a da pri tome ne negiraju njegovu sadržinu, "već jedno kažu da nisu autori".

Na neki čudan način tako potvrđuju da diskusija o pitanjima koja smo objavili traje, zaključio je Bajrami.Ostale vesti

Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021
Pasjane: Prekrečen grafit
Nedavno ispisani grafit posvećen Zajednici srpskih opština u Pasjanu kraj Gnjilana je prekrečen.
  • 25.09.2021
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
  • 25.09.2021
Brnabić: Nasilje nad Srbima na Kosovu kulminiralo, napadi u porastu
Premijerka Srbije Ana Brnabić je u Njujorku, u okviru 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ukazala da su fizička bezbednost i poštovanje ljudskih prava prema nealbanskom stanovništvu na Kosovu daleko od zadovoljavajućih.
  • 25.09.2021
Navodi da Kosovske bezbednosne snage (KBS) pripremaju vojne trupe za intervenciju na severu Kosova su potpuno neistiniti i imaju za cilj da dezinformišu javnost, objavilo je kosovsko ministarstvo odbrane.
  • 25.09.2021
Eskobar: Bez militarizacije, pitanja rešavati u Briselu
"Beograd i Priština treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici", smatra novi izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.
  • 25.09.2021