Vesti
Politika

Bajrami: Diskusija traje

"Objavili smo dokument za koji se tvrdi da je nemačko-francuska inicijativa o revitalizaciji dijaloga Kosova i Srbije", izjavio je danas FoNetu glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnog lista Koha Ditore Agron Bajrami, ocenjujući da sadržina tog non-pejpera odražava ono što se događa u Briselskom dijalogu.
Bajrami: Diskusija traje
Agron Bajrami (Foto Picasa)

On je objasnio da je redakcija Kohe pokušala da dobije potvrdu autentičnosti tog dokumenta, ali da je problem što dokumenti tipa non-pejper nikada ne dobiju potvrdu.

Ono što, međutim, jesmo potvrdili iz različitih diplomatskih izvora i ovde i u Briselu je da pitanja koja se u tom dokumentu pominju jesu pitanja o kojima se razgovara u Briselskom dijalogu, kako između različitih strana, država članica EU, tako i drugih, naglasio je Bajrami.

U tom smislu, on smatra da sadržina dokumenta odražava ono što se događa u procesu dijaloga.

Bilo je nekoliko reakcija na objavljivanje dokumenta, Nemci i Francuzi su zvanično demantovali da su njegovi autori, ali takve non-pejpere niko i ne prisvaja kao svoje, rekao je Bajrami.

Prema njegovom tumačenju, "ideja je verovatno da se otvori šira rasprava o pitanjima koja se povezuju sa priznavanjem između Kosova i Srbije, ali ne kao država, već kao entiteta sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom".

Pominje se i formiranje srpske autonomne oblasti na severu Kosova, kao i samouprave za srpske crkve na Kosovu, dodao je Bajram i ocenio da su sve to pitanja za diskusiju.

On misli da je cilj autora non-pejpera, ko god to bio, ali i redakcije Kohe, bio da se razgovara o ovim temama, ali istovremeno tvrdi da se o njima razgovara već godinama, a ne samo proteklih meseci i nedelja.

Barjami ne razume "zašto ljudi reaguju ljutito" na ovakvu vrstu dokumenta, a da pri tome ne negiraju njegovu sadržinu, "već jedno kažu da nisu autori".

Na neki čudan način tako potvrđuju da diskusija o pitanjima koja smo objavili traje, zaključio je Bajrami.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021