Vesti
Politika

Bajer: Nije fer da Kosovo nema viznu liberalizaciju

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer izjavio je u Prištini da se Berlin protivi promeni granica kao delu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pozvao pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, da to učine.
Bajer: Nije fer da Kosovo nema viznu liberalizaciju
Peter Bajer (Foto Tanjug)

"Kosovo treba da zadrži granice koje ima. Šteta je što nisu sve države priznale Kosovo. Pozivam pet zemalja EU da priznaju Kosovo, a Nemačka je spremna kao i ranije, da podržava Kosovo", rekao je poslanik stranke Angele Merkel posle sastanka sa kosovskim premijerom u ostavci Ramušom Haradinajem.

Govoreći o liberalizaciji viza za građane Kosova, Bajer je rekao da ne može dati precizan datum, ali i dodao da se to može dogoditi pre Božića.

"Nemačka podržava integraciju Kosova i viznu liberalizaciju. Nije fer da je Kosovo jedina zemlja koja nema viznu liberalizaciju. Neću dati datum, ali verovatno će to biti nagrada za Božić", rekao je poslanik Bundestaga.

Bajer je tokom dana posetio sedište Demokratskog saveza Kosova u Prištini gde se susreo sa rukovodstvom stranke i kandidatom te DSK-a za premijera Kosova Vosom Osmani.

Posle sastanka, kako prenose mediji, Bajer je izjavio da podržava DSK u procesu za prevremene parlamentarne izbore i pozdravio je što je DSK samostalno ušla u predizbornu trku.

"Veoma sam srećan što sam ovde. Naravno da podržavamo DSK kao jednu od najjačih stranaka na Kosovu. Svesni smo da nam predstoji izazovi: obrazovanje, borba protiv kriminala i korupcije, teme kojima bi vlasti trebalo da se bave", rekao je Bajer.

"Veoma smo srećni što DSK nije ušla u koalicije, jer joj to ne treba. Slažemo se da će Kosovo biti takvo kakvo jeste, bez ikakvih teritorijalnih promena", rekao je Bajer.

Lider DSK Isa Mustafa rekao je da je informisao poslanika CDU o političkoj situaciji na Kosovu i izborima koji će se održati u oktobru.

"Tražio sam podršku CDU-a, ne samo za DSK, već i za Kosovo, da bi došlo do slobodnih i demokratskih izbora", rekao je Mustafa.

 Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020