Vesti
Politika

Bajer: Nije fer da Kosovo nema viznu liberalizaciju

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer izjavio je u Prištini da se Berlin protivi promeni granica kao delu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pozvao pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, da to učine.
Bajer: Nije fer da Kosovo nema viznu liberalizaciju
Peter Bajer (Foto Tanjug)

"Kosovo treba da zadrži granice koje ima. Šteta je što nisu sve države priznale Kosovo. Pozivam pet zemalja EU da priznaju Kosovo, a Nemačka je spremna kao i ranije, da podržava Kosovo", rekao je poslanik stranke Angele Merkel posle sastanka sa kosovskim premijerom u ostavci Ramušom Haradinajem.

Govoreći o liberalizaciji viza za građane Kosova, Bajer je rekao da ne može dati precizan datum, ali i dodao da se to može dogoditi pre Božića.

"Nemačka podržava integraciju Kosova i viznu liberalizaciju. Nije fer da je Kosovo jedina zemlja koja nema viznu liberalizaciju. Neću dati datum, ali verovatno će to biti nagrada za Božić", rekao je poslanik Bundestaga.

Bajer je tokom dana posetio sedište Demokratskog saveza Kosova u Prištini gde se susreo sa rukovodstvom stranke i kandidatom te DSK-a za premijera Kosova Vosom Osmani.

Posle sastanka, kako prenose mediji, Bajer je izjavio da podržava DSK u procesu za prevremene parlamentarne izbore i pozdravio je što je DSK samostalno ušla u predizbornu trku.

"Veoma sam srećan što sam ovde. Naravno da podržavamo DSK kao jednu od najjačih stranaka na Kosovu. Svesni smo da nam predstoji izazovi: obrazovanje, borba protiv kriminala i korupcije, teme kojima bi vlasti trebalo da se bave", rekao je Bajer.

"Veoma smo srećni što DSK nije ušla u koalicije, jer joj to ne treba. Slažemo se da će Kosovo biti takvo kakvo jeste, bez ikakvih teritorijalnih promena", rekao je Bajer.

Lider DSK Isa Mustafa rekao je da je informisao poslanika CDU o političkoj situaciji na Kosovu i izborima koji će se održati u oktobru.

"Tražio sam podršku CDU-a, ne samo za DSK, već i za Kosovo, da bi došlo do slobodnih i demokratskih izbora", rekao je Mustafa.

 Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020