Vesti
Politika

B. Stojanović: Lokalni izbori “tektonski poremećaj”

Novoizabrani gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović ocenio je da su lokalni izbori bili "tektonski poremećaj" na političkoj sceni Kosova i da "Srpska" sada ima većinsku podršku u srpskoj zajednici.
B. Stojanović: Lokalni izbori “tektonski poremećaj”
Foto arhiva KIM

Stojanović je za agenciju Beta rekao da u "Srpskoj" ni posle prvog kruga kosovskih lokalnih izbora nisu razmišljali da lokalnu vlast formiraju kroz sklapanje koalicija ili pravljenjem političkih ugovora kojim bi se dogovorila podela funkcija, jer "sve to podseća na raspodelu plena".

Prema njegovim rečima, u "Srpskoj" ne pristaju da se na taj način ophode prema vlasti.

Na pitanje sa kim će "Srpska" u Gračanici praviti koaliciju, da li sa partijama ili sa odbornicima koji su vlasnici mandata, jer sama nema dovoljno odbornika da bi formirala vlast, Stojanović je odgovorio da je činjenica da su "Srpsku" "odredjeni ljudi podržali".

U drugom krugu izbora za gradonačelnika Gračanice, "Srpsku" je podržala Samostalna liberalna stranka, članica Vlade Kosova.Ostale vesti

Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021
Vučić: Niko nije terao ljude na Kosovu da glasaju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko nije terao ljude u srpskim sredinama na Kosovu da izađu na lokalne izbore koji su održani u nedelju i dodao da je zadovoljan izlaznošću.
  • 19.10.2021
Kosovski MUP: Izdato preko 58.000 nalepnica
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada je izdalo 58.027 kompleta nalepnica za vozila sa srpskim registarskim oznakama, koja se kreću po Kosovu, a prema sporazumu iz Brisela postignutom 30. septembra.
  • 19.10.2021
Posmatračka misija EU: Srpska lista vršila pritisak na birače
Lokalni izbori na Kosovu bili su dobro organizovani, veliki broj kandidata ponudio je biračima stvarni izbor, osim u opštinama u kojima žive kosovski Srbi gde su zabeleženi direktni pritisci aktivista Srpske liste na birače, navodi se preliminarnom izveštaju posmatračke misije Evropske unije.
  • 19.10.2021