Vesti
Politika

Arsenijeviću odbijena kandidatura za gradonačelnika Severne Mitrovice

Kosovski Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) odbacio je kao neosnovanu žalbu lidera Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandra Arsenijevića iz Severne Mitrovice i time potvrdio odluku Centralne izborne komisije (CIK) da ne ispunjava uslove da se kandiduje za gradonačelnika.
Arsenijeviću odbijena kandidatura za gradonačelnika Severne Mitrovice
Aleksandar Arsenijević (Foto Kontakt Plus)

Arsenijević se IPŽP-u žalio na odluku CIK-a, prema kojoj je izbrisan sa liste kandidata za predstojeće lokalne izbore, zbog, kako se navodi u obrazloženju, pravosnažne presude za krivično delo, a koja mu je izrečena decembra 2018. godine.

"Kazna iznosi 300 evra i ne podleže oduzimanju nikakvog prava, kao što je pravo na rad, kandidovanje i sve ostalo. Po Ustavu Kosova, u član 45 se navodi da svaki punoletni građanin po navršenoj osamnaestoj godini ima pravo da bira i da bude biran, osim u slučaju ukoliko mu sud ne oduzme to pravo. Mi smo se žalili Vrhovnom sudu i čekamo odgovor, a ukoliko bude potrebno obratićemo se i Ustavnom sudu", kazao je Arsenijević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Odluka Vrhovnog suda se očekuje u roku od 72 sata.

"Ukoliko nas odbije Ustavni sud, najverovatnije ćemo da odustanemo od izbora, a jedna od ideja je neizlazak na izbore", kazao je on.

Arsenijević, kako navodi, trpi i određene pritiske od strane lokalnih vladajućih struktura. U prilog tome, prema njegovim rečima, govori i činjenica da mu nije produžen ugovor o radu u mitrovičkoj Gimnaziji, u kojoj je radio kao profesor hemije. Ostale vesti

Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021