Vesti
Politika

Arsenijeviću odbijena kandidatura za gradonačelnika Severne Mitrovice

Kosovski Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) odbacio je kao neosnovanu žalbu lidera Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandra Arsenijevića iz Severne Mitrovice i time potvrdio odluku Centralne izborne komisije (CIK) da ne ispunjava uslove da se kandiduje za gradonačelnika.
Arsenijeviću odbijena kandidatura za gradonačelnika Severne Mitrovice
Aleksandar Arsenijević (Foto Kontakt Plus)

Arsenijević se IPŽP-u žalio na odluku CIK-a, prema kojoj je izbrisan sa liste kandidata za predstojeće lokalne izbore, zbog, kako se navodi u obrazloženju, pravosnažne presude za krivično delo, a koja mu je izrečena decembra 2018. godine.

"Kazna iznosi 300 evra i ne podleže oduzimanju nikakvog prava, kao što je pravo na rad, kandidovanje i sve ostalo. Po Ustavu Kosova, u član 45 se navodi da svaki punoletni građanin po navršenoj osamnaestoj godini ima pravo da bira i da bude biran, osim u slučaju ukoliko mu sud ne oduzme to pravo. Mi smo se žalili Vrhovnom sudu i čekamo odgovor, a ukoliko bude potrebno obratićemo se i Ustavnom sudu", kazao je Arsenijević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Odluka Vrhovnog suda se očekuje u roku od 72 sata.

"Ukoliko nas odbije Ustavni sud, najverovatnije ćemo da odustanemo od izbora, a jedna od ideja je neizlazak na izbore", kazao je on.

Arsenijević, kako navodi, trpi i određene pritiske od strane lokalnih vladajućih struktura. U prilog tome, prema njegovim rečima, govori i činjenica da mu nije produžen ugovor o radu u mitrovičkoj Gimnaziji, u kojoj je radio kao profesor hemije. Ostale vesti

Vučić se sastao sa Kristoferom Hilom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da danas imao dobar, korektan i otvoren razgovor sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Vučić je istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, a američki ambasador ponovio podršku Vašingtona evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona.

  • 23.05.2022
Bilčik: Dijalog možda ne ide napred nego nazad
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora "problem mnogo više" u rukama i na strani lidera u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, te dodao da je zabrinut da dijalog "možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo".
  • 23.05.2022
Više od sto miliona raseljenih
Broj ljudi raseljenih zbog sukoba, nasilja, progona i kršenja ljudskih prava je prvi put prešao sto miliona, zbog rata u Ukrajini i drugih sukoba, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
  • 23.05.2022
Šolc u Srbiji 10. juna
Nemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna. Izvori DW kažu da je cilj dobra priprema samita Berlinskog procesa.
  • 23.05.2022
Popov: Stanje nezavršenog rata
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov je gostujući u emisiji „Slobodno srpski“ kao da je u poslednjih 10 godina “polako, ali sigurno krenula oštrija retorika i zaoštravanje odnosa u regionu”, tačnije zemljama bivše SFRJ. Prema njegovim rečima narodi bivše Jugoslavije žive u stanju regresije.
  • 23.05.2022
Petar Petković danas i sutra na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković boraviće danas i sutra na Kosovu. Predviđeno je da obiđe Orahovac, Veliku Hoču i Prizren.
  • 23.05.2022