Vesti
Politika

Arsenijeviću odbijena kandidatura za gradonačelnika Severne Mitrovice

Kosovski Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) odbacio je kao neosnovanu žalbu lidera Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandra Arsenijevića iz Severne Mitrovice i time potvrdio odluku Centralne izborne komisije (CIK) da ne ispunjava uslove da se kandiduje za gradonačelnika.
Arsenijeviću odbijena kandidatura za gradonačelnika Severne Mitrovice
Aleksandar Arsenijević (Foto Kontakt Plus)

Arsenijević se IPŽP-u žalio na odluku CIK-a, prema kojoj je izbrisan sa liste kandidata za predstojeće lokalne izbore, zbog, kako se navodi u obrazloženju, pravosnažne presude za krivično delo, a koja mu je izrečena decembra 2018. godine.

"Kazna iznosi 300 evra i ne podleže oduzimanju nikakvog prava, kao što je pravo na rad, kandidovanje i sve ostalo. Po Ustavu Kosova, u član 45 se navodi da svaki punoletni građanin po navršenoj osamnaestoj godini ima pravo da bira i da bude biran, osim u slučaju ukoliko mu sud ne oduzme to pravo. Mi smo se žalili Vrhovnom sudu i čekamo odgovor, a ukoliko bude potrebno obratićemo se i Ustavnom sudu", kazao je Arsenijević u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Odluka Vrhovnog suda se očekuje u roku od 72 sata.

"Ukoliko nas odbije Ustavni sud, najverovatnije ćemo da odustanemo od izbora, a jedna od ideja je neizlazak na izbore", kazao je on.

Arsenijević, kako navodi, trpi i određene pritiske od strane lokalnih vladajućih struktura. U prilog tome, prema njegovim rečima, govori i činjenica da mu nije produžen ugovor o radu u mitrovičkoj Gimnaziji, u kojoj je radio kao profesor hemije. Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023