Vesti
Politika

Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima

Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević ispred Vlade Kosova (Foto Kim arhiva)

Arsenijević kaže da je time ispunio svoje obećanje i pokazao doslednost „za razliku od drugih političkih opcija“, kao i zrelost i nezavisnost u donošenju odluka „za razliku od pojedinih opozicionih aktera u Mitrovici i šire“.

On je pri podnošenju kandidature rekao da je ona „privremena mera“, te da je moguće da je u zakonskom roku povuče ako ne dođe do početka razgovora oko formiranja Zajednice srpskih opština i ako se Srbi ne vrate u institucije koje bojkotuju i iz kojih su izašli,

"Ustanovili smo da ne postoji mogućnsot realnih održanja izbora i zato poručujemo da će naša odluka dodatno uticati na odluku o ponavljanju izbornog procesa za neka stabilnija vremena", smatra Arsenijević.

Dodaje da je danas istekao rok za povratak u institucije, osim za pravosuđe, što, dodaje, znači da će od ponedeljka nemoguć biti masovni povratak Srba u institucije, već će biti raspisani konkursi za zapošljavanje.

"Iskoristili smo zakonski rok za povlačenje kandidature. Niti su CIK i Vlada u Prištini dali jasne smernice kako će se održati izbori, ali po našim statitstikama, s obzirom da su škole u kojima su se održavali izbori pod jurisdikcijom Srbije, glasanje će se održati u većinski albanskim delovima Mitrovice: Bošnjačkoj mahali i Suvom Dolu. Nemoguće je da naši građani idu kroz špalir policije na glasanje", zaključio je Arsenijević.Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023