Vesti
Politika

Arifi poručio EU: Postali ste desna ruka Srbije

Kosovska vlada žestoko je reagovala na poziv zvaničnika Evropske unije za održavanje novog kruga tehničkog dijaloga sa Beogradom krajem prošlog meseca, optuživši Brisel da je na strani interesa Srbije.
Arifi poručio EU: Postali ste desna ruka Srbije
Avni Arifi (Foto Insajder)

"Moram da naglasim da sam potpuno razočaran i uvređen vašim pozivom. Ovaj poziv dokazuje da se vaša uloga kao tima Evropske unije za olakšanje tehničkog dijaloga između Kosova i Srbije pretvorila u desnu ruku srpske delegacije, tako što je služila srpskim interesima da ostvari svoje planove", navodi se u pismu šefa prištinskog tima za tehnički dijalog sa Beogradom Avnija Arifija.

Prištinski mediji prenose da je zvaničnik EU Tomas Busk pozvao dve strane na još jedan krug tehničkog dijaloga 25. maja u Briselu.

"U potpunosti ste ignorisali naše kontinuirane i česte zahteve da se fokusiramo na temu energetike, koja doslovno zahteva samo dva ili tri sata da se reši", dodao je Arifi.

Kaže da je Brisel zainteresovan samo za Zajednicu opština sa većinskim srpskim stanovništvom, na čemu insistira i srpska strana u dijalogu.

Pre dva dana je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da je tehnički dijalog prekinut jer u Prištini smatraju da je on besmislen ako prva tačka nije energetika, dok, kako kaže, Beograd i Brisel traže da se najpre razgovara o osnivanju Zajednice/Asocijacije srpskih opština.

Naveo je za skupštinskom govornicom u Prištini "da je dobro što je Zajednica srpskih opština stopirana" i nada se da "Ustavni sud Kosova nikada neće dati odobrenje ZSO izvan ustavnih okvira Kosova".

Ramuš Haradinaj je, odgovarajući poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova Hikmeti Bajrami, rekao da se slažu da tehnički dijalog nema smisla ako se ne poštuje energetika.Ostale vesti

Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020