Vesti
Politika

Arifi novi predsednik opštine Preševo

Skupština opštine Preševo izabrala je Šćiprima Arifija za predsednika opštine, pošto je pre toga sa te funkcije razrešila Arditu Sinani, prenose mediji na albanskom jeziku na jugu Srbije.
Arifi novi predsednik opštine Preševo
Centralni gradski trg u Preševu (Foto Preshevaa, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

Ovim odlukama na vanrednoj sednici Skupštine raskinuta je lokalna koalicija četiri albanske stranke, koje su prošle godine postigle dogovor da u četvorogodišnjem mandatu Ardita Sinani bude predsednica opštine prve dve, a da druge dve godine tu dužnost obavlja Ragmi Mustafa, navodi se na sajtu Radio-televizije Srbije.

Pre no što je smenjena, Ardita Sinani je danas boravila u Prištini sa delegacijom političkih predstavnika Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe. Razgovarali su sa premijerom Aljbinom Kurtijem, koji ih je pozvao na političko jedinstvo i da ne nasedaju na međusobne provokacije.

Kurti je na sastanku u Prištini sa predstavnicima Albanaca razgovarao "o rezultatima izbornog procesa u Srbiji, ukazujući im da bi trebalo da se angažuju na pojačanoj budnosti, odlučnosti i očuvanju političkog jedinstva".

"Ne treba podržavati pokušaje međusobnog provociranja, a deo toga je i namera da se svrgne gradonačelnica Preševa Ardita Sinani", rekao je Kurti.

Predstavnici Albanaca iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa nisu uspeli da obezbede poslaničko mesto u novom sazivu Skupštini Srbije, kao što su ga imali u ranijim mandatima.

Na izborima 3. aprila nastupili su sa dve liste kandidata za poslanike.

Nakon tog neuspeha usledila je i inicijativa za smenjivanje predsednice opštine Preševo Ardite Sinani.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022