Vesti
Politika

Arifi novi predsednik opštine Preševo

Skupština opštine Preševo izabrala je Šćiprima Arifija za predsednika opštine, pošto je pre toga sa te funkcije razrešila Arditu Sinani, prenose mediji na albanskom jeziku na jugu Srbije.
Arifi novi predsednik opštine Preševo
Centralni gradski trg u Preševu (Foto Preshevaa, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

Ovim odlukama na vanrednoj sednici Skupštine raskinuta je lokalna koalicija četiri albanske stranke, koje su prošle godine postigle dogovor da u četvorogodišnjem mandatu Ardita Sinani bude predsednica opštine prve dve, a da druge dve godine tu dužnost obavlja Ragmi Mustafa, navodi se na sajtu Radio-televizije Srbije.

Pre no što je smenjena, Ardita Sinani je danas boravila u Prištini sa delegacijom političkih predstavnika Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe. Razgovarali su sa premijerom Aljbinom Kurtijem, koji ih je pozvao na političko jedinstvo i da ne nasedaju na međusobne provokacije.

Kurti je na sastanku u Prištini sa predstavnicima Albanaca razgovarao "o rezultatima izbornog procesa u Srbiji, ukazujući im da bi trebalo da se angažuju na pojačanoj budnosti, odlučnosti i očuvanju političkog jedinstva".

"Ne treba podržavati pokušaje međusobnog provociranja, a deo toga je i namera da se svrgne gradonačelnica Preševa Ardita Sinani", rekao je Kurti.

Predstavnici Albanaca iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa nisu uspeli da obezbede poslaničko mesto u novom sazivu Skupštini Srbije, kao što su ga imali u ranijim mandatima.

Na izborima 3. aprila nastupili su sa dve liste kandidata za poslanike.

Nakon tog neuspeha usledila je i inicijativa za smenjivanje predsednice opštine Preševo Ardite Sinani.Ostale vesti

Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022