Vesti
Politika

Arifi: Krajem februara nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije Avni Arifi izjavio je da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti krajem februara, iako konačan datum još uvek nije utvrđen.
Arifi: Krajem februara nastavak dijaloga Beograda i Prištine
Avni Arifi (Foto Insajder)

"Tačnog datuma još uvek nema, ali krajem februara će započeti dijalog Kosovo-Srbija", rekao je Arifi za prištinsku agenciju Telegraf.

Dijalog je posle skoro dve godine pauze trebao da bude nastavljen 16. januara, ali do toga nije došlo pošto je tog dana u severnom delu Mitrovice ubijen lider Građanske inicijative SDP, Oliver Ivanović, što je imalo za rezultat da srpska delegacija ne učestvuje u dijalogu.

Ubrzo nakon toga, iako je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao da se "ne vraća za pregovarači sto, dok se ne utvrde ubice Ivanovića", portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič saopštila je da su se predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, dogovorili da se nastavi dijalog Beograd-Priština.

Politički deo dijalogam kako je još ranije saopšteno, vodiće predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić.Ostale vesti

„Razmena teritorija Srbije i Kosova bi bila veoma opasna“
Razmena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond, navodeći da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija zadovoljna što je vraćeno ključno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.
  • 27.01.2021
Tri predloga za Srbiju i Kosovo
Međunarodna krizna grupa (ICG) u novom izveštaju navodi da bi dve strane u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da javno priznaju potrebu za kompromisom.
  • 27.01.2021
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da je do sada pristiglo oko 120.000 prijava iz dijaspore, onih koji žele da se registruju za glasanje na izborima, a da je odobreno je oko 44.000 zahteva, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 27.01.2021
Stefanović sa Federićijem: Održati saradnju na profesionalnom nivou
Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa komandantom Kfora general-majorem Frankom Federićijem. "Od Kfora se očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Stefanović.
  • 26.01.2021
Aljbinu Kurtiju po drugi put zabranjeno da se kandiduje za poslanika
Izborni panel za žalbe u Prištini (IPŽ) zabranio je učešće na izborima 14. februara svim poslaničkim kandidatima koji su u protekle tri godine pravosnažno osuđivani na Kosovu, među kojima je i nosilac liste i kandidat za premijera pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.
  • 26.01.2021
Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić iz Gračanice i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstvena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021