Vesti
Politika

Arifi: Dijalog je umro

Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu Prištine i Beograda Avni Arifi izjavio je da je dijalog "umro".
Arifi: Dijalog je umro
Avni Arifi (Foto Telegrafi)

On je naveo da se to dogodilo u trenutku kada srpska strana nije prihvatila da sprovede preostale sporazume.

Od marta u Briselu nije održan nijedan sastanak između predstavnika Beograda i Prištine u okviru tehničkog dijaloga, a Arifi je za portal lajmi.net ocenio da je glavni razlog blokiranja srpska strana, koja nije sprovela sporazume koje su potpisali sa Kosovom, a samim tim i sporazum o energetici.

"Oni tvrde da neće nastaviti pregovore, ako se ne primeni sporazum o Zajednici srpskih opština", dodao je on.

Prema njegovim rečima, dijalog je "umro" u trenutku kada je došao red na Srbiju da sprovede preostale sporazume.

"Od marta srpska strana blokira tehnički dijalog uz odobrenje Brisela", kazao je Arifi.

Prema njegovim rečima, Srbija sa takvim ponašanjem pokazuje da je ista kao što je bila i devedesetih godina 20. veka.

"Ponašanje Srbije u tehničkom dijalogu pokazalo je da Srbija uopšte nije zainteresovana za dijalog, ali je zainteresovana da obmanjuje svakog da je navodno miroljubiva, ali u stvari to je ista Srbija devedesetih", rekao je Arifi.

On je istakao da je vlast Aleksandra Vučića nastavak vladavine Slobodana Miloševića, i kako je rekao, ono što nije uspeo da ostvari Milošević, nastoji da postigne Vučić, ali on to radi drugačijom metodom.Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020