Vesti
Politika

Arifi: Dijalog je umro

Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu Prištine i Beograda Avni Arifi izjavio je da je dijalog "umro".
Arifi: Dijalog je umro
Avni Arifi (Foto Telegrafi)

On je naveo da se to dogodilo u trenutku kada srpska strana nije prihvatila da sprovede preostale sporazume.

Od marta u Briselu nije održan nijedan sastanak između predstavnika Beograda i Prištine u okviru tehničkog dijaloga, a Arifi je za portal lajmi.net ocenio da je glavni razlog blokiranja srpska strana, koja nije sprovela sporazume koje su potpisali sa Kosovom, a samim tim i sporazum o energetici.

"Oni tvrde da neće nastaviti pregovore, ako se ne primeni sporazum o Zajednici srpskih opština", dodao je on.

Prema njegovim rečima, dijalog je "umro" u trenutku kada je došao red na Srbiju da sprovede preostale sporazume.

"Od marta srpska strana blokira tehnički dijalog uz odobrenje Brisela", kazao je Arifi.

Prema njegovim rečima, Srbija sa takvim ponašanjem pokazuje da je ista kao što je bila i devedesetih godina 20. veka.

"Ponašanje Srbije u tehničkom dijalogu pokazalo je da Srbija uopšte nije zainteresovana za dijalog, ali je zainteresovana da obmanjuje svakog da je navodno miroljubiva, ali u stvari to je ista Srbija devedesetih", rekao je Arifi.

On je istakao da je vlast Aleksandra Vučića nastavak vladavine Slobodana Miloševića, i kako je rekao, ono što nije uspeo da ostvari Milošević, nastoji da postigne Vučić, ali on to radi drugačijom metodom.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021