Vesti
Politika

Apostolova: Sudbina EU i Kosova je da budu zajedno

Sudbina Kosova i EU je da budu zajedno, saopštila je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova povodom Dana Evrope.
Apostolova: Sudbina EU i Kosova je da budu zajedno
Natalija Apostolova (Foto arhiva Kim)

Povodom Dana Evrope koji se obeležava sutra, Natalija Apostolova je govorila o mladim ljudima na Kosovu i njihovoj ulozi u društvu. Napominje da “mladi pokazuju put ka evropskoj budućnosti Kosova”.

“Ključni sastojak uspešnog društva je dobro obrazovanje. Poslednjih godina, EU je prioritet dala obrazovanju. Želela bih da vidim da je prosvetni sistem vredan potencijala mladih koje sam srela”.

Ističe da, nakon završetka školovanja, mladi ljudi na Kosovu moraju da dobiju mogućnost da postanu deo kosovskog tržišta i budu konkurentni.

“Vlada mora da uvede ekonomsku politiku, da garantuje vladavinu prava i standarde koji su neophodni za privlačenje investicija. Kosovo mora da se samo suoči sa konkurentnim prednostima i podrži sektore koji će zameniti uvoz sa izvozom i stvaranjem radnih mesta. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je Kosovo zaključilo sa EU, može biti od velike pomoći da bi se to postiglo”.

Podseća da je Evropska unija najveći investitor na Kosovu, te da je do sada uloženo preko 2,5 milijardi evra u svaki segment društva.

“Prvo i najvažnije, radimo za mlade da bi na Kosovu imali uslove za dobar život, za sebe i svoje porodice. Želimo da mladi imaju mogućnost da putuju širom Evrope da stiču iskustva koja će moći da primene na to da Kosovo učine uspešnim. U tu svrhu, obezbedili smo na hiljade stipendija u EU za kosovske studente preko programa Erasmus+”.

“Vizna liberalizacija može da bude od presudnog značaja za dalje unapređenje prilika koje već nudimo za mobilnost mladih. Želimo da narod na Kosovu može da putuje bez vize što je pre moguće”.

Podseća da su Evropska komisija i Evropski parlament potvrdili da je Kosovo ispunilo sve uslove i preporučili da se ukinu vize. Konačnu odluku tek treba da donese jedan od odlučujućih organa EU, Savet.

“Donošenje odluke može trajati dugo u EU, a Vlada Kosova mora još uvek da radi na ubeđivanju zemalja članica EU da će vizna liberalizacija biti dobra za sve. Uz izbore za Evropski parlament kasnije ovog meseca, potrebno je još vremena da bi ovi napori dali plodove”.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu poručuje da je sudbina EU i Kosova da budu zajedno.

“Naši putevi se neće razmimoići. Pa ipak, da bi Kosovo uspelo na duže staze, pokretačka snaga mora da potekne iznutra. Mladi pokazuju put. Lideri Kosova moraju da ga prate. Nijedan lider ne treba da bude zadovoljan mogućnošću da će njegovi najbolji i najpametniji hteti da odu. Umesto toga, trebalo bi da uradi sve što je u njegovoj moći da ih ubedi da ostanu na Kosovu. Ulaganje u obrazovanje, stvaranje radnih mesta, vladavinu prava i održivi razvoj je pravi put. Mladi pokazuju put”, zaključuje Apostolova.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021