Vesti
Politika

Apostolova o vladavini prava i ukidanju taksi

Šefica misije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova ocenila je povodom izveštaja Evropske komisije o napretku da su poruke iz Brisela veoma jasne i da EU mora da vidi snažniju primenu i održive rezultate reformi širom regiona, posebno u oblasti vladavine prava.
Apostolova o vladavini prava i ukidanju taksi
Natalija Apostolova (Foto arhiva Kim)

Natalija Apostolov ocenjuje da je imenovanje osuđenog ratnog zločinca na visoku poziciju u vladi kao razočaravajuće, te pozvala na ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, preneo je prištinski list Koha ditore.

"Takse od 100 odsto na srpsku i bosansku robu, potkopavaju trud za uspešnu regionalnu saradnju i to nije održivo, nadamo se da ćemo prevazići ovu prepreku zbog naših dobrih odnosa sa Kosovom", rekla je Apostolova.

Što se tiče liberalizacije viznog režima, objasnila je kako je izveštaj potvrdio da je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume.

"Izveštaj o Kosovu iz 2019. godine to jasno naglašava", navodi Apostolova i ponavlja snažnu podršku Evropske komisije da pozitivno i hitno završi taj proces u Evropskom savetu.Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021