Vesti
Politika

Apostolova: Nema razlike između Kosova i drugih zemalja u regionu

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova smatra da će se zemlje Zapadnog Balkana pridružiti EU, da je to strategijom potvrđeno i da treba videti "kako stići tamo, koje su reforme potrebne, a koje prepreke treba prebroditi".
Apostolova: Nema razlike između Kosova i drugih zemalja u regionu
Natalija Apostolova (Foto Kim)

Nakon što su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar Johanes Han ukratko ponovili najvažnije delove strategije za "Verodostojnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU na Zapadnom Balkanu", Apostolova koja je u direktnom prenosu pratila njihovo izlaganje u društvu novinara u Prištini, rekla je potom da "ne postoji razlika između Kosova i drugih zemalja u regionu".

"Perspektiva je ista, uslovi koji će morati biti ispunjeni su isti, a posvećenost i podrška EU svima i svakome je ista", navela je ona, ističući da je to "ključno i najvažnije" i dodala:

"Drugo, proces proširenja ostaje proces zasnovan na zaslugama. Nema automatizma i nema propisanih vremenskih rokova. Tempo procesa zavisi od partnera i njihove volje da isporuče (rezultate). Treće, EU ne može i neće uvesti bilateralne sporove. Oni se moraju rešiti pod hitno. Strategija jasno ukazuje na prioritete i područja zajedničke pojačane saradnje i dobrosusedskih odnosa. Kosovo, ali i Srbija, moraju intenzivirati napore za normalizaciju odnosa. Ne postoji alternativni put ka evropskoj budućnosti", navela je Apostolova.

Ona je navela da je strategija za Zapadni Balkan deo veće strategije za jačanje demokratskog, institucionalnog i političkog okvira za EU.

"Najvažnije pitanje za Kosovo je sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja, kao i zajednički rad na pomirenju i dobrosusedskim odnosima. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 2016. godine, je naš obavezujući sporazum i predstavlja okvir za ove reforme. Kosovo treba da nastavi da aktivno sprovodi ovaj sporazum", rekla je Apostolova.

"Nisu svi partneri imali istu polaznu tačku, niti će svi oni istovremeno doći do ciljne linije. Srbija i Crna Gora su predvodnici ove trke, jer su ispunjavale svoje obaveze iz SSP-a mnogo duže nego svi ostali", podsetila je dodajući da je "Kosovo partner koji je poslednji ušao u trku".

"Ne pravite grešku, jednako je važno da Kosovo poštuje obaveze koje je preuzelo, naročito u vezi sa Specijalističkim većima" (Specijalnim sudom za zločine pripadnika OVK), kazala je Apostolova.

 Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021