Vesti
Politika

Apostolova: Deklaracija o izborima počinje da jača izborni proces

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova obišla je danas pre podne birački centar u OŠ “Sv.Sava” u Severnoj Mitrovici.
Apostolova: Deklaracija o izborima počinje da jača izborni proces
Natalija Apostolova (Foto Kontakt)

Apostolova je rekla da za sada sve protiče u najboljem redu , da su predstavnici CIK-a i OEBS-a koji asistiraju veoma od pomoći, da postoji red i sve je urađeno na veoma miran i organizovan način.

“Videli smo predstavnike i drugih partija, ne samo Srpske liste i čak je i uslovno glasanje urađeno na veoma organizovan način”– kazala je Apostolova

Podsetivši na nedavnu deklaraciju koja se odnosi na izbore, a koju su, prema njenim rečima, potpisale sve političke stranke u skupštini, uključujući i Srpsku listu, Apostolova je ocenila da ta inicijativa počinje da jača izborni proces na Kosovu.

“Današnja poseta koju sam ovde imala još jednom naglašava koliko je naša inicijativa važna” – kazala je Apostolova.

Ona je navela da postoje problemi, na primer, sa biračkim spiskovima, da nekih nema imena, ili da postoje imena koja ne odgovaraju, kao i drugi tehnički problemi koji se moraju rešiti.

“Današnjom posetom ovom biračkom mestu, a posetiću i druga, mnogo sam više uverena da moramo ići s tom inicijativom. To je veoma važno i veoma je korisno za Kosovo. Na Kosovu će biti još izbora, tako da što pre se ljudi organizuju i podrže nas u ovoj inicijativi, bićemo uspešni” – istakla je Apostolova.

Ona je napomenula da su do sada, na Kosovu od 2013. i 2014. godine bile tri misije za posmatranje izbora, da postoji 47 preporuka koje su veoma važne, ali da nijedna od njih još nije sprovedena.

“Zato sam danas ovde, želim da vidim taj proces i mnogo sam više uverena da smo na pravoj strani sa jačanjem ovog procesa” – istakla je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Na pitanje da li se nada da gradonačelnici koji budu izabrani neće dati ostavke, kao što je bio slučaj, Apostolova je izrazila nadu u saradnju sa lokalnim samoupravama.

“Veoma smo angažovani sa lokalnom samoupravom, imamo veliki broj projekata, imamo Fond za razvoj koji je takođe posvećen ovom delu Kosova, tako da se nadam da ćemo imati dovoljno vremena da radimo zajedno” – rekla je Apostolova.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020