Vesti
Politika

Apel Borelja Kosovu i Srbiji

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Žozep Borelj pozvao je večeras na hitnu deeskalaciju na severu Kosova i poručio da se mora izbeći svaka provokacija ili jednostrana akcija "jer bi bila direktno u suprotnosti sa interesima ljudi u regionu".
Apel Borelja Kosovu i Srbiji
Šef diplomatije Evropske unije Đozef Borelj (Foto FoNet/AP)

"Pozivamo rukovodstvo u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se izbegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rešenjima. U interesu je svih da traže put napred koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi", poručio je Borelj u saopštenju objavljenom na internet stranici Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).
 
Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za svih otvorenih pitanja, naglasio je Borelj, i uputio "snažan apel" obema stranama "da ga u potpunosti iskoriste".
 
"Još jednom naglašavamo da svi sporazumi postignuti u procesu Dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine ostaju važeći i obavezujući za obe strane. Dosadašnji sporazumi predstavljaju važan element za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", poručio je šef diplomatije EU.
 
On je naglasio da Unija i njene države članice "pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti poštuju i sprovedu sve svoje obaveze iz dijaloga bez daljeg odlaganja".Ostale vesti

Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021
Ljiljana Šubarić: Učiniću sve da dužnost obavljam časno i pošteno
Po polaganju zakletve i preuzimanju dužnosti predsednice Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić je poručila da će biti predsednica svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ipak, naglasila je da će voditi politiku Srpske liste.
  • 30.11.2021
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova odložena šesti put zaredom
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za danas, odložena je zbog nedostatka kvoruma, šesti put zaredom.
  • 30.11.2021