Vesti
Politika

Apel 66 protiv referenduma

Univerzitetski profesori, naučni i javni radnici, političari - potpisnici Apela 66, pozvali su građane da na referendumu u nedelju, 16. januara glasaju protiv predloženih izmena Ustava.
Apel 66 protiv referenduma
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

U Apelu, koji su prosledili Dušan Proroković, Miloš Ković i Časlav Koprivica, navodi se da je proces donošenja ustavnih amandmana i raspisivanja referenduma bio netransparentan i da tokom njega u raspravu nije bila uključena "ni sva zainteresovana stručna, a kamoli šira javnost".

Kako se ocenjuje, neprihvatljivo je objašnjenje da je ključni razlog za takav postupak pritisak Evropske unije i uslovljenost daljeg nastavka evrointegracija, usled čega se pravi "opasan presedan da u budućnosti i drugi delovi Ustava budu menjani zbog sličnih pritisaka i uslovljavanja".

Takvim pristupom, upozorili su potpisnici Apela, otvaraju se mogućnosti za razne manipulacije, što se posebno odnosi na pitanje statusa Kosova i Metohije u državno-pravnom poretku Republike Srbije, jer Srbi na Kosovu nemaju priliku da učestvuju u referendumu.

U Apelu 66 se navodi da je posebno štetna mogućnost da u slučaju nepostojanja kvalifikovane skupštinske većine - članove Visokog saveta sudstva, Visokog saveta tužilaca i Vrhovnog javnog tužioca bira petočlana komisija koju sačinjavaju predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda Srbije, vrhovni javni tužilac Srbije i zaštitnik građana.

Štetna je i nejasnoća kome će navedene pravosudne institucije odgovarati i kako će njihov rad biti kontrolisan, ocenili su potpisnici Apela.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022