Vesti
Politika

AP: Očekuje se da transformacija KBS lako prođe u skupštini

Američka agencija AP u izveštaju iz Prištine objavila je da će "poslanici kosovske skupštine u petak glasati o tri zakona kojima će Kosovske bezbednosne snage (KBS) biti transformisane u regularnu vojsku".
AP: Očekuje se da transformacija KBS lako prođe u skupštini
Pripadnici KBS-a (Foto Predsedništvo Kosova)

Prema ovoj agenciji, "očekuje se da će te mere lako proći (proceduru) u skupštini u kojoj ima 120 poslanika".

AP navodi da je "predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) kazao da bi nova vojska mogla da ugrozi regionalnu stabilnost i mir", a da je "srpska premijerka (Ana Brnabić) upozorila da bi to moglo da pokrene oružanu intervenciju".

Agencija podseća da je "prošle godine kosovski predsednik (Hašim Tači) inicirao istu stvar (transformaciju KBS), ali da je ustuknuo pred međunarodnim pritiskom".

Navodi se da su "NATO i SAD zatražili da transformacija bude u skladu s ustavnim amandmanima, za šta su potrebni glasovi poslanika srpske manjine".

AP podseća i da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio prištinske vlasti da "takav potez dolazi u lošem trenutku i protivan je savetima mnogih NATO saveznika".

Napominje se da je Stoltenberg "pozvao srpske i kosovske zvaničnike da pokažu mirnoću i uzdržanost i izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili delovanja".

AP navodi i da je "američki ambasador u Prištini Filip S. Kosnet u prošlonedeljnom intervjuu kazao da će tranformacija (KBS) biti `dugi, održivi proces` i da je najvažnije da se `oružane snage uspostave - što je opet dug proces - tako da budu multietničke`".Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022