Vesti
Politika

Antonijević: Podnošenje tužbe za genocid Srbije bilo bi neozbiljno

Stručnjak za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je da je najava kosovskih vlasti o podnošenju tužbe za genocid protiv Srbije neozbiljna, pre svega zbog toga što Kosovo nije član Ujedinjenih nacija (UN).
Antonijević: Podnošenje tužbe za genocid Srbije bilo bi neozbiljno
Milan Antonijević (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

Antonijević je agenciji Beta kazao da bez članstva u UN-u ne postoji mogućnost da se pred međunarodnim sudovima pokrene postupak za utvrđivanje genocida.

Predsednik kosovske Skupštine Gljauk Konjufca izjavio je da je Kosovo blizu završetka tužbe za genocid Srbije nad narodom Kosova.

Konjufca je rekao da su o tužbi protiv Srbije konsultovani i najznačajniji stručnjaci.

Antonijević je rekao da je utvrđivanje genocida "težak posao", kome prethodi prikupljanje dokaza i opsežna istraga.

"Da je Kosovo bilo članica UN-a u trenutku izvršenja navodnog genocida, onda bi moglo da se razgovara o prikupljenim dokazima. Mislim da se radi o političkom pritisku koji ne koristi dijalogu između Beograda i Prištine i jasnim obavezama Kosova da sprovede delove Briselskog sporazuma koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO)", ocenio je on.

Dodao je da očekuje da će i međunarodna zajednica poslati poruku kosovskim vlastima da bi podnošenje prijave za genocid Srbije bilo neozbiljno.

"Ovakvi potezi kosovskih vlasti samo sprečavaju da se uspostave veze između privrednika i drugih ljudi koji žele da sarađuju. Najava kosovskih vlasti o podnošenju tužbe za genocid Srbije nije tema na kojoj bi trebalo gubiti političku energiju", zaključio je Antonijević.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023