Vesti
Politika

“Antidamping mere stavljaju Srbe pred svršen čin”

Antidamping mere Vlade Kosova na uvoz pojedinih proizvoda iz Srbije više su politička nego ekonomska odluka, smatra analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović. Pošto nema pomaka u dijalogu, premijer Kosova Aljbin Kurti će nastaviti sa merama reciporciteta, mišljenja je direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.
“Antidamping mere stavljaju Srbe pred svršen čin”
Administrativni prelaz Merdare (Foto arhiva Kim)

Vlada Kosova je pre par dana uvela antidamping mere na prozvode iz centralne Srbije. Zaštita lokalnih proizvođača podrazumeva namet od 3 evro centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata i građevinskih blokova poreklom iz Srbije.

Antidamping mere koje je Vlada Kosova uvela bile su očekivane, rekao je direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

“Kurti je kazao da će nakon mera u vezi sa tablicama, samo produbiti i nastaviti da uspostavlja i druge mere. Antidamping mere su ovako brzo uvedene zbog predstojećeih loklanih izbora. Pošto nema pomaka u dijalogu, on (premijer Kurti) će nastaviti sa ostalim merama reciporiceta”, istakao je Šeholi i dodao da “uskoro možemo očekivati mere i za ostale prozivode koji dolaze iz Srbije”.

Pošto politika pritiska i jednostranih poteza Aljbina Kurtija nije sakncionisana - ona biva nastavljenja, naveo je za RTV Kim Đorđe Vukadinović.

“Novim merama vlade iz Prištine pokazalo se šta je istina. Kada sklonite svu ovu maglu i šaradu, poteze, marketinške izjave, vidimo da je Kurti izborio ono što je hteo, a to neka vrsta reciprociteta”, kazao je on.

Vukadinović je napomenuo da treba razlikovati ekonomsku stranu antidamping mera od političke.

“Smatram da je mere uveo, manje iz ekonomskih, a više iz političkih razloga kako bi poentirao i navikao, kako Srbe, tako i međunarodnu zajednicu na te mere koje vode ka reciporocitetu. Srbi su ponovo stavljeni pred svršen čin", rekao je on.

“Ne postoji čarobno rešenje za ZSO”

Sagovornici RTV Kim su skeptični u vezi sa brzim formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) nakon što je postignut dogovor o registarskim tablicama.

“ZSO će moći da se formira isključivo po Ustavu Kosova, ni po kakvom drugom obliku Kurti neće prihvatiti. ZSO će imati sva ovlašćenja koja su predviđena po Ustavu Kosova. Veoma sam skeptičan da će biti formirana u dogledno vreme, jer Kurti nije zainteresovan da se ona formira”, kazao je Šeholi.

On je podsetio da je Samoopredeljenje nekada organizovalo demonstracije baš zbog ZSO, te da bi njenim formiranjem došli u sukob “sa samim sobom”.

“Da li će SAD ili Brisel vršiti pritisak koji njegova (Kurtijeva) politička leđa neće moći da podnesu - ostaje da vidimo. Smatram da Kurti ne bi sam ušao u tu priču bez nekog velikog koalicionog albanskog faktora, te da će nas sve to dovesti do prevremenih izbora aprila ili maja naredne godine", rekao je Šeholi.

“Ne postoji čarobni štapić, a ni čarobno rešenje po pitanju ZSO”, smatra Vukadinović.

"Plašim se da je Priština dobila, ima dozvolu ili zeleno svetlo da se sa odugovlači do tzv. konačnog rešenja samim lobiranjem, i korak po korak, uvođenjem mera. Priština će uz pomoć zapada i onih koji je podržavaju da prolongira sa formiranjem ZSO do potpisivanja pravnoobavezujućeg sporazuma ili faktičkog priznavanja Kosova od strane Srbije. ZSO neće biti formirana uopšte, ili će biti formirana na osnovu zakona Kosova”, zaključio je on.

Podsetimo, Beograd i Priština su u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa 2013. godine postigli Sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, a konkretni detalji su usaglašeni principima 2015. godine. Međutim, ZSO još uvek nije formirana, a kako je iz Beograda najavljeno, biće glavna tema narednog dijaloga u Briselu.Ostale vesti

CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022