Anketa: Ko će potpisati eventualni sporazum Srbije i Kosova?

Na portalu radiokim.net do Vidovdana će biti dostupna nova anketa. Šta mislite, ko će u ime Republike Srbije potpisati eventualni sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa?

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Iako se u ovom trenutku čini da smo daleko od bilo kakvog sporazuma, pa i onog o pukom nastavku dijaloga dve strane usled nametnutih taksi na uvoz srpske robe, ne jenjavaju pozivi političkim liderima u Prištini i Beogradu da se kosovski problem što pre reši i arhivira.

Ključni faktori iz međunarodne zajednice, svako na svoj način, insistiraju na što skorijem dogovoru dve strane, a manje ili više formalnih predloga za dolazak do njega ima na pretek.

Čini se da su najglasniji zagovornici "modela dve Nemačke" i podele, odnosno razmene teritorija, kao i da će s jeseni izvesno biti "resetovanja" formata dijaloga koji će, moguće, ponovo u igru vratiti instituciju "glavnog pregovarača".

Ovim navodima u prilog ide i činjenica da je u Beogradu je već došlo do smene u ruskoj ambasadi, kada je Čepurina zamenio ruski "specijalista za Balkan" Aleksandar Bocan Harčenko. On je bio ruski predstavnik u međunarodnoj Kontakt grupi za Kosovo, a potom i član posredničke "trojke", u kojoj je još Volfgang Išinger zastupao EU, a SAD Frenk Vizner.

Mediji navode i da bi američkog ambasadora u srpskoj prestonici Kajla Skota uskoro mogao da nasledi zamenik šefa misije SAD u Moskvi Entoni F. Godfri koga pojedini ga smatraju glavnim čovekom u američkoj ambasadi u Moskvi, jer su funkcije ambasadora Džona Hantsmana i njegovog prethodnika Džona Tefta svedene na reprezentativne.

Nedavno je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da bi sporazum sa Beogradom mogao da se postigne do kraja ove ili do proleća naredne godine.

Šta vi mislite, hoće li uskoro biti sporazuma i ko će ga, u ime Srbije, potpisati? Anketu možete popuniti OVDE.

Ostale vesti

 • Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

  Posmatrači EU: Izbori prilika da Kosovo pokaže posvećenost demokratiji

  Posmatračka misija Evropske Unije predstavila je danas svoj tim koji će nadgledati novi izborni proces na Kosovu. Preporuke se ne razliku previše od onih koje je misija iznela pre dve godine, pred lokalne izbore. Zahteva se transparentan, demokratski proces u kojem će građani izraziti slobodnu volju. Od političara se traži da ne vrše pritisak na birače, niti da koriste zapaljiv govor tokom kampanje.

 • Blic: Vučić i Merkel u Njujorku o Kosovu

  Blic: Vučić i Merkel u Njujorku o Kosovu

  Najznačajnija tema bilateralnog susreta, koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tražila nemačka kancelarka Angela Merkel, biće dijalog Beograda i Prištine nakon vakuuma nastalog pošto je raspuštena kosovska vlada, piše današnji “Blic”.

 • Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Kupovina glasova ili redovna procedura ministarstva

  Zamenik ministra finansija Kosova Bojan Stojanović tvrdi da je javni poziv za dodelu bespovratnih subvencija poljoprivrednicima koji je juče raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, „pokušaj klasične kupovine glasova i trgovine izbornom voljom građana“. Ministarka Dijana Živić kaže da Stojanović ne govori istinu i da je projekat u skladu sa zakonom.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane