Anketa: Ko će potpisati eventualni sporazum Srbije i Kosova?

Na portalu radiokim.net do kraja leta će biti dostupna nova anketa. Šta mislite, ko će u ime Republike Srbije potpisati eventualni sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa?

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Iako se u ovom trenutku čini da smo daleko od bilo kakvog sporazuma, pa i onog o pukom nastavku dijaloga dve strane usled nametnutih taksi na uvoz srpske robe, ne jenjavaju pozivi političkim liderima u Prištini i Beogradu da se kosovski problem što pre reši i arhivira.

Ključni faktori iz međunarodne zajednice, svako na svoj način, insistiraju na što skorijem dogovoru dve strane, a manje ili više formalnih predloga za dolazak do njega ima na pretek.

Čini se da su najglasniji zagovornici "modela dve Nemačke" i podele, odnosno razmene teritorija, kao i da će s jeseni izvesno biti "resetovanja" formata dijaloga koji će, moguće, ponovo u igru vratiti instituciju "glavnog pregovarača".

Ovim navodima u prilog ide i činjenica da je u Beogradu je već došlo do smene u ruskoj ambasadi, kada je Čepurina zamenio ruski "specijalista za Balkan" Aleksandar Bocan Harčenko. On je bio ruski predstavnik u međunarodnoj Kontakt grupi za Kosovo, a potom i član posredničke "trojke", u kojoj je još Volfgang Išinger zastupao EU, a SAD Frenk Vizner.

Mediji navode i da bi američkog ambasadora u srpskoj prestonici Kajla Skota uskoro mogao da nasledi zamenik šefa misije SAD u Moskvi Entoni F. Godfri koga pojedini ga smatraju glavnim čovekom u američkoj ambasadi u Moskvi, jer su funkcije ambasadora Džona Hantsmana i njegovog prethodnika Džona Tefta svedene na reprezentativne.

Nedavno je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da bi sporazum sa Beogradom mogao da se postigne do kraja ove ili do proleća naredne godine.

Šta vi mislite, hoće li uskoro biti sporazuma i ko će ga, u ime Srbije, potpisati? Anketu možete popuniti OVDE.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane