Vesti
Politika

Anketa: Ko će potpisati eventualni sporazum Srbije i Kosova?

Na portalu radiokim.net do kraja leta će biti dostupna nova anketa. Šta mislite, ko će u ime Republike Srbije potpisati eventualni sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa?
Anketa: Ko će potpisati eventualni sporazum Srbije i Kosova?
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Iako se u ovom trenutku čini da smo daleko od bilo kakvog sporazuma, pa i onog o pukom nastavku dijaloga dve strane usled nametnutih taksi na uvoz srpske robe, ne jenjavaju pozivi političkim liderima u Prištini i Beogradu da se kosovski problem što pre reši i arhivira.

Ključni faktori iz međunarodne zajednice, svako na svoj način, insistiraju na što skorijem dogovoru dve strane, a manje ili više formalnih predloga za dolazak do njega ima na pretek.

Čini se da su najglasniji zagovornici "modela dve Nemačke" i podele, odnosno razmene teritorija, kao i da će s jeseni izvesno biti "resetovanja" formata dijaloga koji će, moguće, ponovo u igru vratiti instituciju "glavnog pregovarača".

Ovim navodima u prilog ide i činjenica da je u Beogradu je već došlo do smene u ruskoj ambasadi, kada je Čepurina zamenio ruski "specijalista za Balkan" Aleksandar Bocan Harčenko. On je bio ruski predstavnik u međunarodnoj Kontakt grupi za Kosovo, a potom i član posredničke "trojke", u kojoj je još Volfgang Išinger zastupao EU, a SAD Frenk Vizner.

Mediji navode i da bi američkog ambasadora u srpskoj prestonici Kajla Skota uskoro mogao da nasledi zamenik šefa misije SAD u Moskvi Entoni F. Godfri koga pojedini ga smatraju glavnim čovekom u američkoj ambasadi u Moskvi, jer su funkcije ambasadora Džona Hantsmana i njegovog prethodnika Džona Tefta svedene na reprezentativne.

Nedavno je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da bi sporazum sa Beogradom mogao da se postigne do kraja ove ili do proleća naredne godine.

Šta vi mislite, hoće li uskoro biti sporazuma i ko će ga, u ime Srbije, potpisati? Anketu možete popuniti OVDE.Ostale vesti

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020
Hoti potvrdio sastanak u Vašingtonu
Premijer Kosova Avdulah Hoti, potvrdio je da će 2. septembra u Vašingtonu biti održan sastanak sa zvaničnicima Beograda. On je naveo i da će tema razgovora biti ekonomija.
  • 14.08.2020