Vesti
Politika

Anketa: Kada će biti formirana nova kosovska vlada?

Na portalu radiokim.net dostupna je, od danas do kraja meseca, nova anketa. Šta mislite, kada će biti formirana nova vlada u Prištini?
Anketa: Kada će biti formirana nova kosovska vlada?
(Foto scoutpark.net)

Nakon nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora čini se da bi formiranje nove vlade moglo da potraje.

Uprkos mnogobrojnim pozivima od strane predstavnika međunarodne zajednice da se formiranju nove vlade u Prištini pristupi što pre, činjenica je da nijedna politička opcija neće moći samostalno da je formira.

Prve procene analitičara su da će "velika koalicija" s Ramušem Haradinajem na čelu teško doći do vlade, te da bi to možda mogao lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, uz podršku Demokratskog saveza Kosova i manjina.

Kurti već "veruje da je novi premijer", a Haradinaj je, na konferenciji za štampu odmah po zatvaranju birališta, proglasio "ubedljivu pobedu".

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kazao je da će Evropska unija kao sagovornike iz Prištine prihvatiti one koji su izabrani voljom građana, ali i da su u EU "potpuno svesni izazova, kada uzmemo u obzir rezultate izbora, koji ne ukazuju da će biti jednostavno".

Šta vi mislite?Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020