Vesti
Politika

Anketa: Hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu?

Na portalu radiokim.net dostupna je, od danas do kraja meseca, nova anketa. Šta mislite, hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu?
Anketa: Hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu?
(Foto scoutpark.net)

Prethodni vanredni parlamentarni izbori na Kosovu su održani u junu prošle godine, a prištinske institucije su formirane nakon dugih i teških pregovora, zahvaljujući pre svega Srpskoj listi.

Nakon nedavnog hapšenja šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici Srpska lista je odlučila da uskrati podršku vladi Ramuša Haradinaja.

Situaciju na terenu su dodatno zakomplikovali hapšenje i deportacija šest turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski lider u egzilu Fetulah Gulen.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zbog toga je tražio smenu ministra unutrašnjih poslova Fljamura Sefaja i direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija, ali ni jedan ni drugi do danas nisu smenjeni. O Sefaju ovih dana treba da odluči ANK, dok predsednik Kosova Hašim Tači nije dao saglasnost za smenu Gašija.

Iz Demokratskog saveza Kosova poručuju da "Kosovo nikada nije imalo slabiju i neodgovorniju vladu", neizvesno je i da li će Pacolijeva Alijansa za novo Kosovo ostati u vladajućoj koaliciji, a poslanica Alternative i bivša gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Ljilja smatra "da je jasno da je Vlada Kosova kapitulirala, ako direktor Gaši ostane na tom položaju, uprkos odluci premijera Ramuša Haradinaja da bude smenjen".

Neki predstavnici kosovskih Srba tvrde da Srpska lista nije zainteresovana za nove izbore na Kosovu. Shodno dosadašnjoj praksi, najveći uticaj na njihov rezultat, kada je u pitanju eventualno učešće predstavnika srpske zajednice treba učekivati od strane zvaničnog Beograda.

Šta vi mislite?Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023